2011 m. spalio 21 d., penktadienis
MOUSSAKA
Tariama Musaka (o ne Mustafa, aišku???)
JUMS REIKĖS:
1 kg ėrienos arba jautienos faršo
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
1 susmulkintas svogūnas
4 susmulkintos skiltelės česnako
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis juodųjų pipirų
1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos
1/2 stiklinės raudono vyno
citrinos žievelės, citrinos sulčių
1 pakelis sviesto
1/2 stiklinės miltų
1šaukštelis druskos
4 stiklinės pieno
4 kiaušinių tryniai
1/2 šaukštelio malto muskato
3 dideli baklažanai
2-3 geltonos bulvės
1 stiklinė tarkuoto sūrio (turkiški būna specialūs, bet mes naudojom "Džiugą" apsimetėlį parmezaną, ir niekas nesiskundė :P )
Alyvuogių aliejaus
1. Didelėje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir apskrudinti faršą. Tada įdėti svogūnus. Apibarstyti druska.
2. Kai svogūnai suminkštėja, įdėti česnakus ir visus prieskonius. Gerai išmaišyti ir patroškinti 2-3 minutes.
3. Supilti raudoną vyną ir išmaišyti. Užvirinti padažą, sumažinti ugnį ir palikti neuždengtą burbuliuoti 20 minučių. Paragauti, ar netrūksta druskos. Įdėti citrinos žievelę ir citrinos sulčių. Mėsos įdaras paruoštas.
4. Pusę stiklinės druskos ištirpdyti 8 stiklinėse vandens dideliame dubenyje, puode ar tiesiog kriauklėje.
5. Baklažanams nupjauti viršu ir apačią. Nulupti, paliekant kelis dryžius odelės (dėl grožio ir kad visai neištežtų). Supjaustyti griežinėliais ir sumerkti į sūrymą.
6. Pamirkyti baklažanus 15-20 minučių, tuomet ištraukti ir padėti ant popierinių rankšluosčių, kad nusausėtų.
7. Kol baklažanai mirksta, bulves nuskusti ir taip pat supjaustyti griežinėliais. Pavirti sūdytame vandenyje 5-8 minutes - kad nebetraškėtų, bet neišvirtų iki galo. Nusunkti.
8. Baklažanus iš abiejų pusių patepti aliejumi ir kiekvieną pusę apie 3 minutes pakepti orkaitėje ant grotelių arba skardoje ant folijos.
9. Įkaitinti pieną, kol ims garuoti. Neleisti užvirti.
10. Ištirpinti sviestą. Kai jis ištirps, lėtai įmaišyti miltus. Kelias minutes pavirinti ant nedidelis ugnies. Neleisti patamsėti.
11. Pamažu supilti karštą pieną, visą laiką maišant. Iš pradžių ims staiga tirštėti, bet pilant toliau prasiskies. Vėl įkaitinti. Įdėti šaukštelį druskos ir muskato. Gerai išmaišyti.
12. Išlplakti kiaušinių trynius. Visą laiką plakant, lėtai pilti porą samtelių padažo į trynius. Viską išmaišyti ir supilti atgal į visą padažą. Jį laikyti šiltą, bet neleisti užvirti. (Čia gaunasi bešamelis)
13. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Į gilios skardos dugną dėti sluoksnį bulvių, ant jų - sluoksnį baklažanų (apie pusę visų griežinėlių).
14. Supilti mėsą. Ją apkloti likusiais baklažanais.
15. Apibarstyti sūriu. Viską tolygiai aplaistyti bešameliu.
16. Kepti 30-45 minutes, arba kol viršus apskrunda.
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą