
Ingredientai
Pyragui:110 g smulkinto juodojo (bittersweet) šokolado
2 valgomieji šaukštai virtos kavos arba tamsaus romo
8 valgomieji šaukštai (110 g) nesūdyto sviesto (kambario temperatūros)
2/3 puodelio (apie 130 g) + 1 valgomasis šaukštas cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio košerinės druskos + žiupsnelis
3 kiaušiniai, tryniai atskirti nuo baltymų, kambario temperatūros
1/3 puodelio (apie 35 g) migdolų miltų
1/4 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto
1/2 puodelio cup (apie 57 g) išsijotų miltų (cake flour)
Apie 1/2 puodelio skaldytų ar pjaustytų migdolų papuošimui
Glajui:
2 valgomieji šaukštai smulkinto juodojo (bittersweet) šokolado
2 valgomieji šaukštai virtos kavos arba tamsaus romo
1/4 arbatinio šaukštelio košerinės druskos
6 valgomieji šaukštai nesūdyto sviesto (kambario temperatūros)
Paruošimas
Pyrago:- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Paruoškite 20 cm skersmens apvalią kepimo skardą,
ištepkite jos šonus ir dugną riebalais, paklokite iš pergamentinio
popieriaus iškirptą apskritimą (parchment paper circle) ir pabarstykite
miltais.
- Karščiui atspariame inde sumaišykite šokoladą ir kavą (romą).
Padėkite indą ant puodo su lengvai verdančiu vandedniu ir ištirpdykite,
kol masė taps vientisa.
- Mikseriu suplakite sviestą ir 2/3 puodelio cukraus, kol masė
taps puri ir pašviesės. Įmaišykite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos.
- Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius.
- Pridėkite šokolado ir kavos mišinį, migdolų miltus ir migdolų
ekstraktą ir gerai išmaišykite.
- Vidutinio dydžio inde išplakite kiaušinių baltymus, kol
susiformuos minkštos putos (soft peaks). Pridėkite žiupsnelį druskos ir 1valgomąjį
šaukštą cukraus. Plakite, kol susiformuos kietos putos (stiff peaks).
- Įmaišykite į tešlą 1/4 kiaušinių baltymų (they do not need to
be folded in – jeigu teisingai suprantu, šią pirmąją baltymų porciją
galima maišyti į tešlą drąsiau, nebūtina labai atsargiai). Paskui
pakaitomis atsargiai maišykite (fold in) 1/3 likusių baltymų ir 1/3 išsijotų
miltų, kol nebeliks ruoželių.
- Išleiskite tešlą į paruoštą skardą, švelniai sulygindami
kraštus.
- Kepkite 20-25 minutes arba kol pyragas išsipūs ir šiek tiek įkris
per vidurį (krestelėtas turi šiek tiek judėti).
- Palikite pyragą 10-15 minučių vėsti skardoje, paskui atsargiai
apipjaukite ir išimkite. Prieš tepant glajų pyragas turi visiškai atvėsti.
- Karščiui atspariame inde sumaišykite šokoladą ir kavą (romą).
Padėkite indą ant puodo su lengvai verdančiu vandedniu ir ištirpdykite,
kol masė taps vientisa.
- Nukėlę nuo puodo mediniu šaukštu įplakite į mišinį sviestą.
Plakti reikia palaipsniui, po vieną valgomąjį šaukštą. Kai sviestas
visiškai įsimaišo ir nelieka jokių gumulėlių, įdėkite indą su mišiniu į
didesnį indą su ledu.
- Maišykite mišinį ledo vonioje, kol jis atvės iki tinkamos
tepimui temperatūros.
- Aptepkite glajumi pyrago viršų ir šonus.
- Papuoškite skaldytais migdolais (beje, tai leidžia paslėpti
netobulai užteptą glajų).
Pastabos:
- Vietoje paprastos virtos kavos galima naudoti ir espresso, tik reikia 50 proc. atskiesti vandeniu (1 1/2 valgomojo šaukšto espresso, 1/2 valgomojo šaukšto vandens).
- Neturite migdolų miltų? Blenderiu sutrinkite 35 g (1/3 puodelio su kaupu) migdolų ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus (atitinkamai dėkite mažiau cukraus į sviestą).
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą