2022 m. sausio 28 d., penktadienis

Beigeliai su sūdyta lašiša (arba su kuo tik norite)


Sūdytą lašišą pasirinkome dėl to, kad tai - taip pat žydiškos virtuvės patiekalas. Į beigelius, žinoma, galima dėti ir kitokius priedus ar net valgyti juos visai be priedų. Mes naudojome tepamą sūrelį, lašišą ir salotų lapus.

Lašišą sūdome taip: 1 kg lašišos dedame 2 valgomuosius šaukštus druskos, 1 arbatinį šaukštelį cukraus, šiek tiek pipirų ir smulkintų krapų; lašišą įtriname, paslegiame ir paliekame maždaug parai.

Ingredientai 12 beigelių:

2 arbatiniai šaukšteliai sausų mielių (apie 7 g)
5 arbatiniai šaukšteliai cukraus
1,5 puodelio (apie 300 ml) šilto vandens (gali reikėti daugiau, priklausomai nuo miltų ir drėgmės)
4 stiklinės (500 g) miltų (taip pat gali reikėti daugiau)
1,5 arbatinio šaukštelio rupios, bet ne stambios druskos
Pabarstukai – sezamai, aguonos, įvairios sėklos

Gaminimas:

  1. Į pusę stiklinės šilto vandens suberiame cukrų ir ant viršaus užbarstome mieles. Leidžiame joms pastovėti 10 min., kad suaktyvėtų.
  2. Persijoję miltus sumaišome su druska ir, padarę šulinį, į jo vidų pilame suputojusias mieles su visu cukrumi. Pradedame plakikliu maišyti, vis įpildami vandens, kai jau reikia. Maišyti teks apie 15 minučių, nes svarbu, kad susidarytų kuo daugiau glitimo gijų.
  3. Tešla išeina labai elastinga. Jos paviršių lengvai patepame aliejumi, kad nedžiūtų, ir apklojame sausu virtuviniu rankšluosčiu. Paliekame šiltai kilti 1,5 valandos. Kiekis turi padvigubėti. Tada išleidžiame iš tešlos orą ir po 10 minučių pradedame formuoti beigelius.
  4. Iš padalintų tešlos gabaliukų, vis užklodami į vidų, suformuojame kamuoliukus ir juos ant stalviršio (jokiu būdu ne miltuoto) spausdami delnu suvoliojame į rutuliukus.
  5. Darome skylutę: miltuojame pirštą, kišame jį į kamuoliukų vidurį, tada kišame antrą ir išsukame iš vidaus. Išeina ratas, jį padedame ant labai gerai aliejumi patepto paviršiaus ir, suformavę visus, apklojame šiltame vandenyje sušlapintu virtuviniu rankšluosčiu.
  6. Paliekame ilsėtis 15 minučių, per tą laiką užverdame 1 arba 2 puodus vandens.
  7. Dabar reikės chronometro. Atsargiai, kad nesugadintume formos, kiekvieną beigelį dedame į verdantį vandenį – daugiau trijų į puodą netilps, jiems reikia vietos pūstis ir augti. Sumažiname kaitrą, vanduo neturi kunkuliuoti, nes stipriai sugarbanos ir suglamžys mūsų beigelius. Verdame kiekvieną pusę 2 minutes. Apverčiame ir verdame dar 2 minutes.
  8. Kiaurasamčiu išsemiame į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėliojame tarp jų palikdami tarpus. Kol jie dar karšti, pabarstome pasirinktais pabarstukais. Jie puikiai lips ir nereikės kiaušinio – bus veganiški.
  9. Kepsime 220 ℃ orkaitėje apie 20 minučių – jie turi gražiai parusti. Sėkmė, kai pjaunant girdėti, kaip traška. Tik pirmiausia leiskime atvėsti ant grotelių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą