2011 m. liepos 29 d., penktadienis

PARMIGIANA ARBA BAKLAŽANŲ APKEPAS



JUMS REIKĖS:
6 asmenims arba vidutinio dydžio skardai:
4-5 vidutinio dydžio baklažanų
2 pomidorų padažo skardinių (geriausiai tinka POLPA „Mutti“ firmos, būna pirkti Maximoje XXX)
2 kumščio dydžio Mozzarella sūrių (geriausia pirkti „Santa Lucia“ firmos, būna po vieną maišelyje)
100-150 g smulkiai tarkuoto Parmiggiano sūrio (iš lietuviškų tinka „Džiugas“, siūlau patiems tarkuoti smulkia tarka)
100-150 g virto kiaulienos kumpio (geriausia „Mortadella“ tipo, būna jau supjaustyta griežinėliais)
4 kietai virtų kiaušinių
kelių skiltelių česnako
druskos, cukraus, pipirų, baziliko, džiovinto raudonėlio
alyvuogių aliejaus extra vergine
grūdų ir vaisių aliejaus „Carapelli olys“ kepimui

Pirmiausia, reikia išilgai supjaustyti baklažanus, maždaug 1 cm pločio. Tada sumerkti riekes į gausiai pasūdytą vandenį, užspausti, kad apsemtų ir palaikyti mažiausiai 1-1,5 val.
Vėliau baklažanus nusausinti ant virtuvinio popieriaus ir kepti grūdų aliejuje. Iškeptus taip pat nusausinti ant virtuvinio popieriaus, kad nebūtų permirkę aliejumi. Geriausia palaikyti sudėtus ant popieriaus, galima sudėti keliais aukštais (popierius-baklažanai-popierius) ir palaikyti taip porą valandų.
Kol baklažanai „džiūsta“, ruošiame pomidorų padažą.
Į puodą įpilame kelis šaukštus extra vergine alyvuogių aliejaus ir ant silpnos ugnies pakepiname česnakų skilteles. Kai pagelsta, supilame „Mutti“ pomidorų padažą iš skardinių, įdedame druskos, pipirų pagal skonį, šaukštelį cukraus, šiek tiek raudonėlio ir paliekame virti ant labai silpnos ugnies apie 20-25 min. Kuo ilgiaus virs, tuo padažas bus skanesnis. Baigus virti, įpilame kelis lašus extra vergine alyvuogių aliejaus.
Paruošiame kitus produktus apkepui.
Supjaustome plonais griežinėliais virta kumpį, jei nusiperkame nesupjaustytą, mozzarellos sūrį ir kiaušinius.
Kai viskas paruošta, imame skardą (tinka visos, bet geriau molinė) ir plonai padengiame ją paruoštu pomidorų padažu, tada dedame baklažanų riekes taip, kad neliktų neuždengto ploto. Ant baklažanų dedame sluoksnį virto kumpio, svarbu, kad būtų plonai supjaustytas, ant kumpio dedame mozzarellos sūrio griežinėlius, tarp jų – kiaušinių griežinėlius. Kuo gausiau bus kumpio ir sūrio, tuo bus skaniau, bet saiko reikia. Viską vėl padengiame plonu pomidorų padažo sluoksniu ir užbarstome parmiggiana sūrio. Tada vėl kartojame baklažanai (geriausia vieną sluoksnį dengti išilgai, kitą – skersai)-kumpis-mozzarella-kiaušiniai-šiek tiek pomidorų padažo ir pariggiano sūrio. Ant viršaus dedame trečią – paskutinį baklažanų sluoksnį ir storai padengiame pomidorų padažu.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir pašauname skardą 20-25 min. Kai kepti lieka 5 minutės, apkepą gausiai užbarstome parmiggiano sūriu ir įjungiame griliaus funkciją, kad apskrustų.
Baigus kepti, apkepą papuošiame kelias žaliais baklažano lapeliais.
Galima valgyti karštą ir šaltą. Rekomenduojame su balta šviežia duona ir raudonu vynu.
P.S. Jei lieka keptų baklažano riekių ir pomidorų padažo, jas galima vienu sluoksniu sudėti į lėkštę ir padengti pomidorų padažu. Ant viršaus uždėti tarkuoti parmiggiano sūrio ir taip pat valgyti su balta duona (tiesiog uždėti ant duonos ir valgyti kaip sumuštinį).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą