2014 m. kovo 28 d., penktadienis

TAPAS

Marinuotos alyvuogės

Marinatą darau iš balzamiko, medaus, truputį druskos, provanso žolelių (arba jei neturiu tai šiaip dedu baziliko, raudonėlio, čiobrelio, nu, iš tos serijos) ir alyvuogių aliejaus. Proporcijas kiekvienas nusistato pagal skonį, reikia dėti ir ragauti. Svarbu rasti sau skanų balansą tarp rūgštumo (balzamikas) ir saldumo (medus). Į marinatą dedame juodas alyvuoges ir geriausia palaikyti apsemtas per naktį. Prieš patiekiant dalį skysčio nupilu, truputį palieku.

Melionas su Jamon Serrano
Melioną pjaustome taip: pjauname per pusę ir tada supjaustome skiltelėmis, kiekvienos skiltelės minkštimą atskiriam nuo žievės ir paliekame gulėti ant žievės, supjaustome skiltelę gabaliukais ir kas antrą gabaliuką truputį išstumiame į priešingas puses. Ant kiekvieno meliono gabaliuko uždedame po skiautelę Serrano kumpio. Skanaus!

Tortilla de patatas
Reikės:
po vienodai bulvių ir kiaušinių (pvz., 5 ir 5 vnt.)
svogūno - skaniausia su saldžiais baltaisiais
česnako
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus

Bulves nuskusti ir supjaustyti plonomis riekelėmis (ne pagaliukais!). Svogūną irgi, kaip labiau norisi - smulkiai ar žiedais. Česnaką sutraiškyti arba smulkiai supjaustyti. Sumaišyti bulves, svogūną, česnaką su druska ir pipirais. Galima truputį palikti pastovėti, kad viskas įsigertų. Tada įkaitinti alyvuogių aliejų gilioje keptuvėje arba puode ir bulves jame išvirti - kaip fritiūrinėje. Neskrudinti! Tik kol suminkštės. Kiaušinį išplakti, nuo bulvių nupilti kuo daugiau aliejaus, užlieti bulves kiaušinius ir į orkaitę - kol kiaušinis iškeps ir sukietės. Galima pridėti visokių priedų: per vakarienę darėme su žaliosiomis paprikomis, dar būna su chorizo dešra, šonine, kitokiomis daržovėmis ir t.t. Galima valgyti karštą, kaip omletą, arba šaltą smulkiais gabaliukais kaip tapas. Valgant šaltą, ant viršaus galima smeigtukais prismeigti
pvz. po alyvuogę ar dar ką nors sugalvoti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą