2016 m. kovo 18 d., penktadienis

Keptas šokoladinis triufelis su anyžių skonio figomis (8 asm.)

Reikės:
200 g juodojo šokolado, sulaužyto į gabaliukus
130 g nesūdyto sviesto, supjaustyto kubeliais
1 kiaušinis
2 kiaušinio tryniai
90 g blenderiu susmulkinto cukraus (40 g reikės šokoladui, 50 g figoms)
150 g minkštų džiovintų figų, perpjautų perpus
150 ml anyžių skonio likerio (pvz. Sambuca)
200 ml raudonojo vyno
3 juostelės apelsino žievelės
4 šakelės šviežio čiobrelio
12 šviežių figų (nuimti viršūnėlės, perpjauti išilgai perpus, iš viso 500 g)
240 g riebiausios grietinės (creme fraiche) arba vanilių ledų

Šį desertą geriausia paruošti keletą dienų iš anksto ir laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant išimti iš šaldytuvo 1 val. prieš.

Įkaitinti orkaitę iki 170 laipsnių. Į vidutinio dydžio puodą pripilti iki pusės vandens ir uždėti virti, kai užvirs vanduo, ugnį sumažinti iki mažos ir ant puodo uždėti dubenį, kuriame lengvai maišant ištirpinti šokoladą ir sviestą. Svarbu, kad verdant vandeniui, dubens apačia nesiliestų su vandeniu. Ištirpus į vientisą masę, dubenį nuimti ir leisti šokoladui atvėsti iki kambario temperatūros. Atskirame dubenyje sumaišyti kiaušinį, 2 trynius ir 40 g cukraus, maišyti 4-5 mintutes. Paskui šokoladinę masę lengvai supilti į kiaušinių masę. Paruoštą masę supilti į karščiui atsparų indą (15x10 cm) ir kepti orkaitėje 6 min., kol kraštai lengvai pakyla, bet viduryje svirduliuoja. (Aš kepiau beveik 12 min.) Išėmus iš orkaitės, lesiti atvėsti ir įdėti į šaldytuvą mažiausiai 1 val.

Puode ant vidutinės ugnies pakaitinti 50 g cukraus iki karamelės, tuomet iškart sudėti džiovintas figas ir išmaišyti. Supilti anyžinį likerį, vyną, sudėti apelsino žievelės juosteles, čiobrelį, sumažinti ugnį, uždengti ir virti apie 20 min.,retkarčiais pamaišant. Sudėti šviežias figas ir dar apie 10 min. pavirti, nuėmus dangtį, kol figos suminkštės ir įgaus tiršto kompoto pavidalą. Nuimti nuo ugnies ir atvėsinti.

Prieš patiekiant, supjaustyti šokoladinę masę norima forma, užpilti figomis ir šalia įdėti grietinės arba ledų šaukštą. Užbaigti patarkuojant ant viršaus apelsino žievelės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą