2023 m. balandžio 21 d., penktadienis

Salotos „Karšta ožka“ (La chevre chaud)

Vienam asmeniui

2-3 saujos mėgstamų žalių salotų
Keletas susmulkintų graikinių riešutų
60-80 g ožkų sūrio (cilindrinėje pakuotėje, labiausiai tinka Crottin de Chavignol, Chabichou)
2 riekės kaimiškos duonos
Aliejaus (tinka graikinių riešutų / rapsų / alyvuogių), balto vyno acto
Druskos, pipirų
Medaus, čiobrelio ar kt. prieskoninių žolelių


Į lėkštę dėti nuplautas salotas, pagardinti riešutais ir padažu iš aliejaus ir acto, druskos ir pipirų.

Ožkos sūrį supjaustyti į griežinėlius ir uždėti ant duonos riekelių (po griežinėlį ant vienos riekelės). Ant sūrio uždėti šiek tiek medaus ir prieskoninių žolelių.
Paruoštas riekeles kepti 210 C įkaitintoje orkaitėje 5-7 minutes, kol sūris pradės lydytis.
Iškeptas riekeles dėti ant salotų ir patiekti.

Skanaus!

Crottin de Chavignol yra ožkos sūris, gaminamas Luaros slėnyje. Šis sūris išgarsėjo Prancūzijoje, Chavignol kaime, kuriame gyvena tik du šimtai gyventojų.

Mažas cilindrinis ožkos sūris iš Chavinjolio apylinkių buvo gaminamas nuo XVI a., tačiau anksčiausiai išlikę rašytiniai įrašai datuojami 1829 m., kai mokesčių inspektorius užregistravo sūrio pavadinimą ir trumpą informaciją apie sūrį.

Crottin de Chavignol yra subtilus ir šiek tiek riešutinio skonio. Jaunas (Chavignol jeune) sūris yra kreminis, o žievelė balta. Subrendęs (Chavignol bleuté) įgauna stipresnį skonį ir kietesnę žievelę. Visiškai subrendęs (Chavignol affiné) tampa trupantis, o pelėsiai ant žievės subręsta į melsvą spalvą. Sūris parduodamas ir valgomas visais trimis brandinimo etapais.
Crottin de Chavignol sūris puikiai dera su Sancerre vynu iš to paties regiono.

Chabichou (taip pat žinomas kaip Chabichou du Poitou) yra tradicinis pusiau minkštas, nepasterizuotas, natūralios žievelės prancūziškas ožkos sūris (arba Fromage de Chèvre), kurio tekstūra yra tvirta ir kreminė. Chabichou yra suformuotas cilindro formos, kuri panaši į vyno statinės formą. Sūris brandinamas 10–20 dienų. Tai vienintelis minkštai brandintas ožkos sūris, kurį leidžiama gaminti naudojant pasterizuotą pieną pagal saugomos kilmės vietos nuorodos reglamentus. Chabichou yra labai baltas ir lygus, švelnaus ožkų kvapo.

Vilniuje sūrius galima nusipirkti https://lapetitefrance.lt/collections/cheese

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą