2023 m. rugsėjo 15 d., penktadienis

Goldfingerio sūrio suflė


 


Ingredientai:

·       3 valgomieji šaukštai (45 g) nesūdyto sviesto ir dar šiek tiek indeliams patepti

·       2 valgomieji šaukštai tarkuoto Parmigiano-Reggiano arba Grana Padano sūrio indeliams pabarstyti

·       3,5 valgomojo šaukšto (28 g) miltų

·       1 puodelis (235 ml) pieno

·       Druskos ir maltų juodųjų pipirų

·       1 arbatinis šaukštelis (5ml) Dižono garstyčių (nebūtina)

·       Žiupsnelis maltų kajeno pipirų arba du lašai aštraus padažo (nebūtina)

·       4 didelių kiaušinių tryniai

·       5 didelių kiaušinių baltymai, atšaldyti

·       0,5 arbatinio šaukštelio vynakmenio kremo (cream of tartar) (nebūtina)

·       85 g šviežiai tarkuoto Gruyere arba panašaus pusiau kieto sūrio, pvz. čederio

Gaminimas:

1.    Apskrudusiam suflė su minkštesniu viduriu įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Jei norite tolygiai iškepusio suflė, įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Nuleiskite orkaitės groteles į žemiausią padėtį. Patepkite suflė kepimo indelių vidų sviestu ir pabarstykite kietu tarkuotu sūriu kad tolygiai pasiskirstytų. Paruoštus indelius padėkite į šaldytuvą.

2.    Mažame puode ant vidutinės kaitros išlydykite sviestą (neleiskite paruduoti). Įdėkite miltus ir maišykite, kol pavirs pasta. Apie minutę pakaitinkite nuolat maišydami. Toliau maišydami tolygiai supilkite pieną, kad pagamintumėte vientisą bešamelio padažą be gumulų. Padažas iš pradžių labai tirštas, bet supylus visą pieną suskystėja.

3.    Maišydami kaitinkite, kol bešamelio padažas užvirs ir šiek tiek sutirštės. Sumažinkite kaitrą ir pavirinkite apie 3 min. Dosniai pagardinkite druska ir pipirais. Supilkite bešamelio padažą į didelį karščiui atsparų dubenį ir leiskite šiek tiek atvėsti.

4.    Jei naudojate, įmaišykite Dižono garstyčias ir kajeno pipirus arba aštrų padažą. Nuolat maišydami po vieną pridėkite kiaušinio trynius. Gerai išmaišę atidėkite suflė pagrindą.

5.    Kitame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus su vynakmenio kremu (jei jį naudojate).

6.    Į suflė pagrindą įdėkite 1/3 išplaktų baltymų ir gerai išmaišykite, kol suflė pagrindas šiek tiek suskystės. Įmaišykite tarkuotą Gruyere arba kitą sūrį. Silikono mentele švelniai įmaišykite į suflė tešlą likusius plaktus baltymus, kad tik šiek tiek susimaišytų.

7.    Ištraukite iš šaldytuvo suflė kepimo indelius. Sudėkite pagamintą suflė tešlą į indelius, tik ne iki viršaus (nes dar iškils kepant).

8.    Kepkite karštoje orkaitėje: skystesniam suflė - apie 30 min. 200°C temperatūroje, kietesniam suflė – apie 35 min. 200°C temperatūroje, visiškai iškepusiam suflė – 35-40 min. 190°C temperatūroje.

9.    Iškepusį suflė patiekite iš karto, kol nespėjo sukristi.

Pastabos:

Galima pamažinti miltų kiekį iki 24 g, tada suflė bus šiek tiek lengvesnis.

Garstyčios ir aštrūs prieskoniai prideda subtilų skonį, bet nėra būtini.

Vynakmenio kremas nėra būtinas, bet gali padėti, kad per smarkiai nesuplaktumėte baltymų. Jei turite, panaudokite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą