2024 m. spalio 18 d., penktadienis

Gumbo

 


Receptas maždaug 10 porcijų

 

Ingredientai:

·        400-500 g griežinėliais supjaustytos karštai rūkytos dešros su juodaisiais pipirais ir česnakais (originaliai naudojama andouille dešra, konkrečiai – jos amerikietiškoji versija, nes yra ir prancūziškoji; kaip tinkamas pakaitalas dažnai nurodoma lenkiška kielbasa, o kai kam ir bratwurst atrodo visai tinkama, žodžiu, variantų daug; norint priartėti prie originalo reikia, kad būtų karšto rūkymo produktas ir turėtų aštrių prieskonių, tokių, kaip juodieji pipirai ir česnakas, bet ne raudonųjų pipirų kaip chorizo dešroje)

·        Nuo 500 g iki 1 kg gabalėliais supjaustytos vištienos krūtinėlės arba šlaunelių mėsos (vištiena yra tradicinis kadžunų gumbo ingredientas, bet skirtinguose receptuose jos kiekiai ir naudojamos vištos dalys nurodomi skirtingai)

·        ¾ puodelio augalinio aliejaus

·        ¾ puodelio miltų

·        1 kubeliais supjaustytas vidutinio dydžio svogūnas

·        1 kubeliais supjaustyta vidutinio dydžio žalioji paprika

·        2 griežinėliais supjaustyti saliero stiebai

·        Apie 1,8 l karšto vištienos sultinio

·        3 išspaustos česnako skiltelės

·        2 lauro lapai

·        2 arbatiniai šaukšteliai Kreolų prieskonių mišinio (Mišinio sudėtis: 5 dalys paprikos miltelių, 3 dalys druskos, 2 dalys svogūnų miltelių, 2 dalys česnakų miltelių, 2 dalys džiovintų raudonėlių, 2 dalys džiovinto baziliko, 1 dalis džiovintų čiobrelių, 1 dalis juodųjų pipirų, 1 dalis baltųjų pipirų, 1 dalis aitriosios paprikos.)

·        ½ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių

·        ½-1 arbatinis šaukštelis aštraus padažo (pvz. Tabasco)

·        4 susmulkinti svogūnų laiškai

·        Karšti virti ryžiai

 

Galimi papildomi ingredientai

Yra mažiausiai dvi gumbo rūšys: kadžunų (labiau kaimiečių, tradiciškesnis) ir kreolų (labiau miestiečių, prabangesnis). O iš tikrųjų kiekviena Louisianos virtuvė turi savo patį geriausią gumbo receptą. Čia pristatomas labiau kadžunų gumbo, artimesnis patiekalo ištakoms. Svarbiausi kreolų gumbo skiriamieji bruožai: jūros gėrybės ir pomidorai. Dešra ir vištiena – labiau kadžunų gumbo būdingi ingredientai. Bet tai nereiškia, kad negali būti gumbo su jūros gėrybėmis ir vištiena ir dešra. Iš esmės, gali būti bet kokia dešros, vištienos ir jūros gėrybių kombinacija su pomidorais ar be jų. Taigi, (nebaigtinis) galimų papildomų ingredientų sąrašas:

·        Apie 400 g troškintų konservuotų pomidorų

·        170 g konservuotų pomidorų sulčių

·        Nuo 500 g iki 1 kg krabų mėsos ir krevečių

·        Austrės

·        Šviežia arba šaldyta smulkinta okra (dar vadinama valgomąja ybiške arba valgomuoju hibisku)

·        Filé prieskonių milteliai (džiovinti ir sutrinti sasafro (dar vadinamas amerikiniu lauru) lapai)

 

Paruošimas:

1.   Ketaus puode pakepinkite dešrą (apie 5 min., kol apskrus). Išimkite dešrą iš puodo ir atidėkite.
2. Tame pačiame ketaus puode (plauti jokiu būdu nereikia) pakepinkite vištieną (apie 5 min, kol apskrus). Išimkite vištieną iš puodo ir atidėkite.
3. Į tą patį ketaus puodą (plauti jokiu būdu nereikia) supilkite aliejų. Puode turėtų būti apie ½ puodelio riebalų. Suberkite miltus ir (LABAI SVARBU) kaitinkite nuolat maišydami (20-25 min.), kol masė taps maždaug pieniško šokolado spalvos. Tai yra gumbo pagrindas, vadinamas roux. Jį prideginus troškinys gali nepavykti.
4. Įmaišykite svogūną, žaliąją papriką ir salierą. Kai kuriuose receptuose siūloma šį daržovių mišinį papildomai pasmulkinti svogūnų smulkintuve. Tada masė būna vientisesnė. Dažnai maišydami patroškinkite apie 8 min., kol daržovės suminkštės.
5. Palengva supilkite vištienos sultinį ir užvirinkite. Sudėkite vištieną, česnaką, lauro lapus, Kreolų prieskonių mišinį, čiobrelius ir aštrų padažą. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 1 val., kartais pamaišydami.
(Jei gamintumėte kreolų gumbo, tai šioje vietoje papildomai pridėtumėte jūros gėrybes ir pomidorus. Jei naudojate okrą, ją taip pat reikia įdėti troškinant. Kai kuriuose receptuose okra prieš tai atskirai patroškinama apie 15 min. acte.)
6. Pridėkite dešrą ir patroškinkite dar apie 30 min. Įmaišykite svogūnų laiškus ir patroškinkite dar apie 30 min. Tuomet išimkite ir išmeskite lauro lapus.
7. Išjunkite kaitrą. Jei naudojate filé prieskonius, tai jie pridedami pačioje pabaigoje, jau baigus troškinti (t. y., dabar).
Patiekiama su virtais karštais ryžiais. Galima papuošti svogūnų laiškais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą