2024 m. spalio 18 d., penktadienis

Pyragėliai su vėžiena

 


Receptas maždaug 8-10 pyragėlių

 

Ingredientai tešlai:

·        4 puodeliai miltų

·        2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių

·        2 arbatiniai šaukšteliai druskos

·        ½ puodelio šalto susmulkinto sviesto

·        1 puodelis šalto vandens

·        1 didelis kiaušinis išplaktas su 1 valgomuoju šaukštu vandens (plakti tik prieš kepant)

 

Ingredientai įdarui:

·        ¼ puodelio nesūdyto sviesto

·        ½ puodelio smulkintų saldžiųjų svogūnų

·        ½ puodelio smulkintų salierų stiebų

·        ½ puodelio smulkintos raudonosios paprikos

·        2 skiltelės česnako, sutrintos

·        3 valgomieji šaukštai miltų

·        ½ puodelio sauso chereso

·        1 puodelis jūros gėrybių sultinio

·        2 valgomieji šaukštai koncentruotos pomidorų pastos

·        2 valgomieji šaukštai aštraus padažo (pvz. Tabasco)

·        2 lauro lapai

·        1 arbatinis šaukštelis druskos

·        ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų

·        400-500 g vėžių uodegėlių (tinka ir mažos krevetės)

 

Paruošimas:

1.   Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą. Sudėkite svogūnus, salierus ir paprikas, pakepkite apie 10 min., kol suminkštės. Pridėkite česnaką ir pakepkite dar apie minutę. Pridėkite miltus ir kaitinkite dar 2 min. nuolat maišydami.

2. Įpilkite cheresą ir pavirkite, kol skysčio perpus sumažės, apie 3 min. Supilkite sultinį, pomidorų pastą, aštrų padažą, įdėkite lauro lapus, druską ir pipirus. Užvirinkite ir pavirkite, kol pradės tirštėti. Sudėkite vėžių uodegėles, sumažinkite ugnį ir palikite burbuliuoti apie 8 min. Išjunkite ugnį ir palikite įdarą atvėsti.

3. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.

4. Palengva pridėkite sviestą, kol tešla pradės lipti.

5. Minkydami pridėkite tik tiek vandens, kad tešla galutinai suliptų ir taptų vientisa.

(Nieko nerašo apie tai, kad tešlą reikėtų pašaldyti prieš darant pyragėlius. Tai nežinau, ar reikia.)

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180⁰ C.

7. Padalinkite tešlą į 8-10 lygių dalių. Kiekvieną iškočiokite, įdėkite įdaro ir užspauskite (panašiai, kaip kibinus, tik kibinus užspaudžia iš viršaus, o šituos pyragėlius dažniausiai užspaudžia iš šono; spaudimo, lenkimo, raitymo ir sukimo variacijų – begalė; kai kurie užspaudžia su šakute, tada matosi tokie lygūs grioveliai).

8. Prieš kepant, kraštus siūloma patepti kiaušinio plakiniu. Dar vienas galimas variantas – tepti pyragėlius lydytu sviestu su Kreolų prieskonių mišiniu. Mišinio sudėtis: 5 dalys paprikos miltelių, 3 dalys druskos, 2 dalys svogūnų miltelių, 2 dalys česnakų miltelių, 2 dalys džiovintų raudonėlių, 2 dalys džiovinto baziliko, 1 dalis džiovintų čiobrelių, 1 dalis juodųjų pipirų, 1 dalis baltųjų pipirų, 1 dalis aitriosios paprikos. Kepti apie 30 min., kol taps gražiai auksiniai. Valgomi karšti arba kambario temperatūros. Kartais patiekiami su Kreolų majonezu. Majonezo sudėtis: ¼ puodelio majonezo, 1 valgomasis šaukštas aštraus padažo, 1 valgomasis šaukštas Kreolų prieskonių mišinio, 2 arbatiniai šaukšteliai raudono vyno acto.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą