2025 m. balandžio 25 d., penktadienis

 

Chimichangos su grietinės padažu 

Šiam patiekalui pirmiausia reikėtų pasiruošti (arba nusipirkti) keptų pupelių pastą (angl. refried beans), o jai pupeles geriausia užsimerkti iš vakaro arba naudoti konservuotas.

Keptų pupelių pasta

Ingredientai:

  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • ½ smulkiai supjaustyto geltono svogūno
  • ¼ a.š. smulkios jūros druskos
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • ½ a.š. čili miltelių
  • ¼ a.š. malto kumino
  • 3 puodeliai virtų pinto ar bet kokių tamsių pupelių
  • ½ puodelio vandens
  • 2 v.š. smulkintų šviežių kalendrų
  • 1 v.š. žaliosios citrinos sulčių

Instrukcijos:

  1. Užmerkite pupeles, palaikykite bent keletą valąndų ir tuomet išvirkite.
  2. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.Sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi, maždaug 5–8 min. 
  3. Sudėkite česnaką, čili miltelius ir kuminą. Kepkite, nuolat maišydami, kol pakvips, maždaug 30 sekundžių. Supilkite nusausintas pupeles ir vandenį. Išmaišykite, uždenkite ir virkite 5 minutes. 
  4. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir nuimkite dangtį. Bulvių grūstuvu arba šakutės nugarėle sutrinkite bent pusę pupelių, kol pasieksite norimą konsistenciją. 
  5. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite kalendrą bei žaliosios citrinos sultis. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau druskos bei laimo sulčių. Jei pupelės atrodo sausos, įpilkite labai nedidelį šlakelį vandens ir išmaišykite. Pastos konsistencija turėtų būti kreminė, kaip humuso.

 Chimichangos 

Ingredientai:

  • 2 didelės vištienos krūtinėlės puselės be odos
  • 3 puodeliai vandens
  • 1 v.š. čili miltelių
  • ½ a.š. druskos
  • ½ a.š. malto kumino
  • ¼ a.š. maltų juodųjų pipirų
  • ¼ a.š. česnako miltelių
  • ⅛ a.š. kajeno pipirų
  • 1 stiklainiukas marinuotų Lombardijos paprikų (tikrai rasite Maximoje), padalintas per pusę - chimichangoms ir padažui
  • ½ puodelio kubeliais pjaustyto svogūno
  • 3 didelės skiltelės česnako, susmulkintos
  • Aliejaus kepimui
  • 8 didelės tortilijos (gali būti ir daugiau, priklausomai nuo to, kiek dėsite įdaro)
  • 250 g. Čederio sūrio
  • keptų pupelių pasta

Gaminimas:

  1. Sudėkite vištienos krūtinėles į aukštą keptuvę.
  2. Supilkite vandenį ir visus prieskonius. Užvirinkite ant didelės ugnies, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės-žemos ir troškinkite 15 min.
  3. Po 15 min. pridėkite pusę stiklainiuko Lombardijos paprikų, svogūną ir česnaką; toliau troškinkite, kol skysčio sumažės iki 1 puodelio.
  4. Išimkite vištieną, suplėšykite dviem šakutėmis ir grąžinkite į keptuvę.
  5. Padėkite tortiliją ant darbinio paviršiaus, tada šaukštu įdėkite keptų pupelių pastos bei vištienos, ant viršaus dėkite Čederio sūrio. Tortilijos apačią sandariai užlenkite ant įdaro, tada užlenkite kairįjį ir dešinįjį kraštus. Susukite čimichangą iki viršutinio krašto, suformuodami tvirtą cilindrą; galus pritvirtinkite mediniais dantų krapštukais.
  6. Įkaitinkite aliejų gruzdintuvėje arba dideliame puode/keptuvėje. Kepkite chimichangas karštame aliejuje, kol jos taps traškios ir auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių, maždaug po 1 minutę iš kiekvienos pusės. Nusausinkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir išimkite dantų krapštukus.
  7. Patiekite su grietinės padažu. Taip pat labai tinka gvakamolė. 

 

Grietinės padažas

Ingredientai: 

  • 2 v.š. sviesto
  • 2 v.š. miltų
  • 1 puodelis vandens
  • 1 kubelis vištienos sultinio
  • ½ puodelio grietinės
  • Lombardijos pipirai
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Mažame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Įmaišykite miltus. Supilkite vandenį ir įdėkite sultinio kubelį, maišydami virkite kol sultinio kubelis ištirps, o padažas sutirštės, apie 4 min. Įmaišykite Lombardijos pipirus ir grietinę. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Laikykite šiltai. 

 


 

 

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą