2011 m. birželio 17 d., penktadienis

JAUTIENOS IR VIŠTIENOS FAJITOS SU PAGARDAIS

JAUTIENOS FAJITAI JUMS REIKĖS:
2 šaukštų šviežių laimų sulčių;
6 skiltelių česnako, smulkinto;
butelio alaus (geriausia Corona, bet galima ir paprasto, tuomet kiekis 0.33 cl;
1/2 šaukštelių čilli miltelių;
1/4 puodelių rudojo cukraus;
1 arbatinio šaukštelis kumino;
1 arbatinio šaukštelis raudonėlio lapų;
3 svogūnų;
1 jalapeno pipiro arba aitrus raudono pipiro;
3/4 šaukštelio jūros druskos;
1/3 puodelio alyvuogių aliejaus;
1 valgomojo šaukšto šviežios kalendros lapelių;
iki 1 kg jautienos krūtininės (išilgai plokščias gabaliukas);
1 didelio arba 2 vidutinio dydžio svogūnų, nulupti ir supjaustyti per pusę plonais griežinėliais;
2 didelių saldžiųjų paprikų, vienos žalios ir vienos geltonos arba raudonos spalvos, supjaustyti plonaisgriežinėliais arba juostelėmis;
maistinio maišėlio didesnio;
6-8 kvietinių arba kukurūzų miltų tortilla (paplotėlių).
Visas sudedamąsiasdalis, išvardintas iki mėsos, (išskyrus druską!!!) sumaišyti dubenėlyje, vėliau supilti į maistinį maišelį, įdėti visą mėsos gabaliuką ir padėti į šaldytuvą nakčiai. Prieš kepant išimti, palaikyti pusvalandį kambario temperatūroje. Kadangi visi priedai, kurie bus naudojami prie fajita‘ų, bus aprašyti kiek vėliau, tai greitai apibūdinu, kaip išlaikyti mėsos, daržovių ir tortilla‘ų paruošimą prieš pateikiant. Tarkime neturime griliaus, bet turime didelę keptuvę, kurioje telpa visas gabalas mėsos. Jeigu ne, siūlau tai daryti orkaitėje, gerai įkaitintoje blėkoje. Geriausiai, kad mėsos gabalas būtų apie 1 - 1.5 cm pločio, jei ne tiesiog šiek tiek ją išmaigom iki tiek. Gerai įkaitintoje keptuvėje, pakaitiname aliejų, prieš dedami mėsą į keptuvę, apibarstome ją druska iš abiejų pusių, (kad būtų sultingesnė), dedame ir kepame po 5 minutes iš abiejų pusių.  

VIŠTIENOS FAJITAI JUMS REIKĖS:
2 vištos krūtinėlės;
50 ml alyvuogių aliejaus;
2 šaukštai lime‘o sulčių (jei norite citrinos, bet skonis nebus toks;
5 česnako skiltelių, traiškytų;
1 didelio balto svogūno;
1 šaukštelio (arbatinio) druskos;
1/2 šaukštelio juodojo malto pipiro;
3 chilli pipiriukų (mes tiek nedėjom);
malto cinamono (išbandytas receptas viename restoranėlyje, mums patiko, siūlome ir jums);
1 raudonos paprikos, 1 geltonos paprikos;
8 tortilla paplotėlių.
Supjaustome vištieną juostelėmis, užpilame alyvuogių aliejumi, citrinos arba laimo sultimis, įdedame išilgai pjaustyto svogūno bei sutraiškyto česnako, ir pabaigai apiberiame cinamonu, išmaišome ir paliekame pastovėti kambario temperatūroje maždaug apie pusvalandį, o jei niekur neskubame - valandai. Įkaitiname alyvuogių aliejų keptuvėje (jeigu turite špižinę, būtų idealu), sudedame vištienos gabaliukus,druską bei juodus maltus pipirus, kepame kol suminkštės mėsa. Pabaigai įdedama chilli pipiro vaisių (pjaustytą išilgai be sėklyčių), supjaustytą raudonąją ir geltonąją papriką ir paliekame uždengus dangtį 2 minutėm, paprika turi būti vos vos suminkštėjusi ir traški. Čia galimos dvi alternatyvos, kepti tik mėsą, o papriką ir svogūnus atskirai. Šį kartą darysime būtent taip, nes mes turime kitą mėsą jautieną, kurią irgi kepame. Pastebėjimas, kad reikės dviejų keptuvių! Vienoje kepame jautieną, ir vėliau daržoves, kitoje vištieną. Apkeptą vištieną tiekiame ant stalo, kartu su jautiena, daržovėmis ir šiltomis tortillomis. Kur ant stalo stovi pagardai naudojami sukant fajita‘s.

PAGARDAI 

1. SALSAI JUMS REIKĖS:

3 didelių supjaustytų kubeliais pomidorų;
1 supjaustyto vidutinio dydžio svogūno;
kalendros lapelių (naudoti daugiau ar mažiau, priklausomai ar mėgstate);
pusės citrinos arba lime‘o sulčių;
2 skiltelių česnako
1 šaukštelio druskos
2 jalapeno pipirų (daugiau jei norite aštriau)

Viską supjaustome, sumaišome ir sudedame į dubenėlį. O jei norite, kad būtų skalsiau, viską įdėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir viską troškinti 10-15 min. Patiekti atvėsusį.

2. AVOKADO PADAŽUI JUMS REIKĖS:

3 prinokusių avokadų vaisių, nuluptų, atskirtų nuo kauliuko ir sukapotų arba sumaigytų grūstuve;
2 česnako skiltelių;
1 laime‘o arba citrinos sulčių;
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
druskos pagal skonį.

Šiam pagardui, sutriname avokado minkštimą, išspaudžiame česnaką, įpilame laimo sulčių, alyvuogių aliejaus, druskos ir viską ištriname, geriausia grūstuve, arba blenderiu.

3. MARINUOTOMS DARŽOVĖMS JUMS REIKĖS:

2 morkų;
1 raudono svogūno, 1 balto;
1 žalios paprikos;
2 šaukštų acto;
chilli miltelių, arba tabasco;
žiupsnio druskos ir žiupsnio cukraus.

Supjaustome daržoves juostelėmis. Sudedame visas kitas sudedamąsias dalis, pakratome...

KOMENTARAS:
Apie tai, kas yra Fajita, sunku būtų aprašyti taip tiksliai, kaip tai daro Vikipedia. Tad tikrai siūlome tai ir padaryti. Tačiau norisi savais žodžiais pridėti truputį. O būtent, kad fajita tai kepti (ant atviros ugnies) mėsos gabaliukai patiekiami kvietinių arba kukuruzinių miltų paplotėliuose su įvairiais pagardais: pjaustytais salotų lapais, grietine, guacamole padažu, salsa padažu, pico de gallo padažu, sūriu.
Apie Salsa. Meksikiečių virtuvė gimė iš senovės inkų, aztekų, majų kulinarijos elementų bei Ispaniškosios įtakos. Tad ir vienas iš seniausių gal būt paprasčiausių bet autentiškų pagardų mėsai arba paplotėliams (tortilla) skaninti buvo salsa. Salsa padažas, kuri ragaujame ir dabar, ir buvo įvardintas būtent taip, kuomet ispanai užkariavo žemes 1519-1521, kuriose klestėjo senosios civilizacijos. Mes pateiksime paprastą ir skanų salsos variantą, kuris vadinamas, Pico de gallo (ispaniškai gaidžio snapas), dar vadinama salsa Fresca. Tai šviežias, nevirtas pagardas, pagamintas iš smulkintų pomidorų, baltųjų svogūnų ir čili (paprastai jalapeno ar serranos). Kitos sudedamosios dalys: laimo sultys ar obuolių actas, švieži cilantros (kalendros lapeliai), agurkai, ridikėliai arba mango vaisiai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą