2025 m. balandžio 25 d., penktadienis

Arizonos citrinų pyragas

Pyragas susideda iš pagrindo (gali tikti bet kuris tartos pagrindas, tame tarpe ir pirktinis) ir įdaro. 

Pyrago pagrindą galite pasigaminti iš anksto, šis receptas skirtas dviems pagrindams:

  • 2 ½ puodelio (325 g) miltų
  • 1 a. š. druskos
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 puodelis (230 g) šalto nesūdyto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 6–8 v. š. ledinio vandens

Gaminimas:

  1. Į virtuvinį kombainą suberkite 1 ½ puodelio miltų, druską ir cukrų. 2–3 kartus suplakite, kol ingredientai susimaišys. Likusius miltus subersite vėliau.
  2. Suberkite sviesto kubelius ir maišykite, kol pradės formuotis tešla, maždaug 15 s.
  3. Suberkite likusius miltus, dar šiek tiek paplakite, kol miltai tolygiai pasiskirstys.
  4. Perdėkite tešlą į vidutinio dydžio dubenį ir apšlakstykite ją lediniu vandeniu – pradėkite nuo 4 v. š. ir pilkite tik po truputį. Gumine mentele nugramdykite paktaščius. Jei tešla biri, įpilkite dar 2–4 v. š.vandens.
  5. Išimkite tešlą iš dubens ir išminkykite ant miltuoto paviršiaus, suformuokite rutulį. Perpjaukite rutulį per pusę, tada iš kiekvienos pusės suformuokite diskus. Apvyniokite kiekvieną diską maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 1 val.

 Citrinų pyrago įdaro ingredientai: 

  • 2 vidutinės citrinos
  • 3 kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • ½ puodelio (113 g) nesūdyto, tirpinto ir šiek tiek atvėsinto sviesto
  • 1 a. š. (5 ml) vanilės ekstrakto
  • ¼ a. š. (1,5 g) druskos
  • 1 ½ puodelio (300 g) cukraus
  • pyrago pagrindas

Gaminimas: 

  1. Nuplaukite citrinas. Supjaustykite jas skiltelėmis ir išimkite sėklas. Sudėkite citrinas ir visus įdaro ingredientus į trintuvą. Trinkite apie minutę arba kol masė taps vientisa.
  2. Išimkite pyrago pagrindą iš šaldiklio, išminkykite/iškočiokite, dėkite į pyrago formą ir pakepkite apie 10 min. 180 °C temperatūros orkaitėje.
  3. Tuomet supilkite įdarą. Kepkite 180 °C temperatūroje 30–35 minutes, kol gražiai apskrus. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Patiekite pabarstę cukraus pudra ar su plakta grietinėle. 


 

Chimichangos su grietinės padažu 

Šiam patiekalui pirmiausia reikėtų pasiruošti (arba nusipirkti) keptų pupelių pastą (angl. refried beans), o jai pupeles geriausia užsimerkti iš vakaro arba naudoti konservuotas.

Keptų pupelių pasta

Ingredientai:

  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • ½ smulkiai supjaustyto geltono svogūno
  • ¼ a.š. smulkios jūros druskos
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • ½ a.š. čili miltelių
  • ¼ a.š. malto kumino
  • 3 puodeliai virtų pinto ar bet kokių tamsių pupelių
  • ½ puodelio vandens
  • 2 v.š. smulkintų šviežių kalendrų
  • 1 v.š. žaliosios citrinos sulčių

Instrukcijos:

  1. Užmerkite pupeles, palaikykite bent keletą valąndų ir tuomet išvirkite.
  2. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.Sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi, maždaug 5–8 min. 
  3. Sudėkite česnaką, čili miltelius ir kuminą. Kepkite, nuolat maišydami, kol pakvips, maždaug 30 sekundžių. Supilkite nusausintas pupeles ir vandenį. Išmaišykite, uždenkite ir virkite 5 minutes. 
  4. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir nuimkite dangtį. Bulvių grūstuvu arba šakutės nugarėle sutrinkite bent pusę pupelių, kol pasieksite norimą konsistenciją. 
  5. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite kalendrą bei žaliosios citrinos sultis. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau druskos bei laimo sulčių. Jei pupelės atrodo sausos, įpilkite labai nedidelį šlakelį vandens ir išmaišykite. Pastos konsistencija turėtų būti kreminė, kaip humuso.

 Chimichangos 

Ingredientai:

  • 2 didelės vištienos krūtinėlės puselės be odos
  • 3 puodeliai vandens
  • 1 v.š. čili miltelių
  • ½ a.š. druskos
  • ½ a.š. malto kumino
  • ¼ a.š. maltų juodųjų pipirų
  • ¼ a.š. česnako miltelių
  • ⅛ a.š. kajeno pipirų
  • 1 stiklainiukas marinuotų Lombardijos paprikų (tikrai rasite Maximoje), padalintas per pusę - chimichangoms ir padažui
  • ½ puodelio kubeliais pjaustyto svogūno
  • 3 didelės skiltelės česnako, susmulkintos
  • Aliejaus kepimui
  • 8 didelės tortilijos (gali būti ir daugiau, priklausomai nuo to, kiek dėsite įdaro)
  • 250 g. Čederio sūrio
  • keptų pupelių pasta

Gaminimas:

  1. Sudėkite vištienos krūtinėles į aukštą keptuvę.
  2. Supilkite vandenį ir visus prieskonius. Užvirinkite ant didelės ugnies, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės-žemos ir troškinkite 15 min.
  3. Po 15 min. pridėkite pusę stiklainiuko Lombardijos paprikų, svogūną ir česnaką; toliau troškinkite, kol skysčio sumažės iki 1 puodelio.
  4. Išimkite vištieną, suplėšykite dviem šakutėmis ir grąžinkite į keptuvę.
  5. Padėkite tortiliją ant darbinio paviršiaus, tada šaukštu įdėkite keptų pupelių pastos bei vištienos, ant viršaus dėkite Čederio sūrio. Tortilijos apačią sandariai užlenkite ant įdaro, tada užlenkite kairįjį ir dešinįjį kraštus. Susukite čimichangą iki viršutinio krašto, suformuodami tvirtą cilindrą; galus pritvirtinkite mediniais dantų krapštukais.
  6. Įkaitinkite aliejų gruzdintuvėje arba dideliame puode/keptuvėje. Kepkite chimichangas karštame aliejuje, kol jos taps traškios ir auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių, maždaug po 1 minutę iš kiekvienos pusės. Nusausinkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir išimkite dantų krapštukus.
  7. Patiekite su grietinės padažu. Taip pat labai tinka gvakamolė. 

 

Grietinės padažas

Ingredientai: 

  • 2 v.š. sviesto
  • 2 v.š. miltų
  • 1 puodelis vandens
  • 1 kubelis vištienos sultinio
  • ½ puodelio grietinės
  • Lombardijos pipirai
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Mažame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Įmaišykite miltus. Supilkite vandenį ir įdėkite sultinio kubelį, maišydami virkite kol sultinio kubelis ištirps, o padažas sutirštės, apie 4 min. Įmaišykite Lombardijos pipirus ir grietinę. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Laikykite šiltai.