Arizonos citrinų pyragas
Pyragas susideda iš pagrindo (gali tikti bet kuris tartos pagrindas, tame tarpe ir pirktinis) ir įdaro.
Pyrago pagrindą galite pasigaminti iš anksto, šis receptas skirtas dviems pagrindams:
- 2 ½ puodelio (325 g) miltų
- 1 a. š. druskos
- 1 v. š. cukraus
- 1 puodelis (230 g) šalto nesūdyto sviesto, supjaustyto kubeliais
- 6–8 v. š. ledinio vandens
Gaminimas:
- Į virtuvinį kombainą suberkite 1 ½ puodelio miltų, druską ir cukrų. 2–3 kartus suplakite, kol ingredientai susimaišys. Likusius miltus subersite vėliau.
- Suberkite sviesto kubelius ir maišykite, kol pradės formuotis tešla, maždaug 15 s.
- Suberkite likusius miltus, dar šiek tiek paplakite, kol miltai tolygiai pasiskirstys.
- Perdėkite tešlą į vidutinio dydžio dubenį ir apšlakstykite ją lediniu vandeniu – pradėkite nuo 4 v. š. ir pilkite tik po truputį. Gumine mentele nugramdykite paktaščius. Jei tešla biri, įpilkite dar 2–4 v. š.vandens.
- Išimkite tešlą iš dubens ir išminkykite ant miltuoto paviršiaus, suformuokite rutulį. Perpjaukite rutulį per pusę, tada iš kiekvienos pusės suformuokite diskus. Apvyniokite kiekvieną diską maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 1 val.
Citrinų pyrago įdaro ingredientai:
- 2 vidutinės citrinos
- 3 kiaušiniai
- 2 kiaušinių tryniai
- ½ puodelio (113 g) nesūdyto, tirpinto ir šiek tiek atvėsinto sviesto
- 1 a. š. (5 ml) vanilės ekstrakto
- ¼ a. š. (1,5 g) druskos
- 1 ½ puodelio (300 g) cukraus
- pyrago pagrindas
Gaminimas:
- Nuplaukite citrinas. Supjaustykite jas skiltelėmis ir išimkite sėklas. Sudėkite citrinas ir visus įdaro ingredientus į trintuvą. Trinkite apie minutę arba kol masė taps vientisa.
- Išimkite pyrago pagrindą iš šaldiklio, išminkykite/iškočiokite, dėkite į pyrago formą ir pakepkite apie 10 min. 180 °C temperatūros orkaitėje.
- Tuomet supilkite įdarą. Kepkite 180 °C temperatūroje 30–35 minutes, kol gražiai apskrus. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Patiekite pabarstę cukraus pudra ar su plakta grietinėle.