Pradėkim nuo to,
kad norint pasigaminti šį troškinį, pirmiausia reikia pasigaminti etiopišką
valytą sviestą, kuris vadinasi Niter Kibbeh. Tai reikėtų padaryti bent dieną
prieš gaminant troškinį. Pastaba tinginiams: galima naudoti ir paprastą sviestą
arba Ghee; jei taip ir darysite, šokite žemyn prie troškinio recepto.
Darbštuoliai skaito toliau.
Niter Kibbeh
ingredientai (išeina apie 2 puodeliai, užtenka keliems troškiniams ir dar
lieka):
0,5 kg sviesto
¼ puodelio
kubeliais supjaustytų svogūnų
3 šaukštai
sutrinto česnako
2 šaukštai
sutrinto šviežio imbiero
1 cinamono
lazdelė
1 arbatinis
šaukštelis nemaltų juodųjų pipirų
3 ankštys juodųjų
kardamonų (atkreipkite dėmesį: ne žaliųjų, kurie dažniausiai pasitaiko
Lietuvoje ir dedami į saldumynus; čia reikia juodųjų kardamonų (BLACK
CARDAMON), jų įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)
3 vnt.
gvazdikėlių
1 arbatinis
šaukštelis ožragės sėklų (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)
1 arbatinis
šaukštelis kalendros sėklų (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)
1 arbatinis
šaukštelis raudonėlio
½ arbatinio
šaukštelio kumino sėklų (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)
¼ arbatinio
šaukštelio malto muskato
¼ arbatinio
šaukštelio maltos ciberžolės
Etiopijoje dar
naudojami du prieskoniai, kurių kitur, kiek suprantu, nelabai įmanoma gauti.
Jei esate puristai, būdami Etiopijoje nusipirkite arba paprašykite draugų, kad
atsiųstų Besobela ir Kosseret, kad ir kas tai būtų. Abiejų šių prieskonių
reikės po 1 šaukštą. Visi kiti gaminsime be šių dviejų paslaptingų ingredientų.
Niter Kibbeh gaminimas:
1.
Į
sausą keptuvę sudėkite visus prieskonius, kurie nėra malti. Pakaitinkite kelias
minutes, kol labai užkvips. Tik jokiu būdu nesudeginkite.
2.
Sudėkite
kepintus prieskonius į vidutinio dydžio puodą. Sudėkite visus likusius ingredientus.
Švelniai užkaitinkite, kad išsilydęs sviestas vos vos burbuliuotų. Burbulinkite
mažiausiai 1 valandą, geriausia – iki 1,5 valandos. JOKIU BŪDU NESUDEGINKITE
SVIESTO. Jei sudegs, taps kartus ir niekas nebepadės. Todėl reikia visą laiką
prižiūrėti burbuliavimą ir kartais pamaišyti.
3.
Per
tankią marlę nukoškite sviestą į stiklainį. Dabar jis jau vadinasi Niter
Kibbeh. Leiskite atvėsti ir uždarykite oro nepraleidžiančiu dangteliu. Kambario
temperatūroje galima laikyti kelias savaites, šaldytuve – kelis mėnesius,
šaldiklyje – dar ilgiau.
Troškinio Doro
Wat ingredientai (6 porcijoms – maždaug):
1,5 kg vištienos
krūtinėlės arba šlaunelių mėsos, supjaustytos gabalėliais
2 šaukštai
citrinos sulčių
2 šaukštai Niter
Kibbeh darbštuoliams arba pakaitalo tinginiams
2 šaukštai
alyvuogių aliejaus
3 puodeliai
kubeliais supjaustytų svogūnų
3 šaukštai
sviesto – paties paprasčiausio (ir darbštuoliams, ir tinginiams); jo reikės
papildomai prie tų ankstesnių 2 šaukštų; nesuplakite visko į vieną, atidžiai
skaitykite receptą
1 šaukštas
sutrinto česnako
1 šaukštas
sutrinto šviežio imbiero
¼ puodelio
prieskonių mišinio Berbere (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)
1 ½ arbatinio
šaukštelio druskos
½ puodelio Tej
(etiopiškas medaus vynas); tinka paprastas baltas vynas su 1 arbatiniu
šaukšteliu medaus; neatmestina, kad tiktų ir lietuviškas midus (tas, kur
panašus į vyną, o ne degtinę), bet nebandėm
1 puodelis
vištienos sultinio
4 kietai virti
kiaušiniai, nulupti ir subadyti su šakute (taip, kad pradurtumėte baltymą, bet
nesutraiškytumėte kiaušinio; kiaušinis turi likti vientisas, su sunkiai
įžiūrimomis skylutėmis, pro kurias įsisunks troškinys)
Troškinio Doro
Wat gaminimas:
1.
Svogūnus
sudėkite į smulkintuvą ir sutrinkite į piurė. Vištienos gabalėlius sudėkite į
dubenį, užpilkite citrinų sultimis ir palaikykite bent 30 min. kambario
temperatūroje.
2.
Pakaitinkite
Niter Kibbeh (arba tuos pirmuosius 2 šaukštus pakaitalo) ir alyvuogių aliejų
sunkiame špižiniame puode. Sudėkite svogūnus ir uždengtus kepkite ant silpnos
ugnies 45 min., pamaišydami.
3.
Sudėkite
česnaką, imbierą ir 1 šaukštą sviesto (iš tų antrųjų 3 šaukštų), uždenkite,
kepkite dar 20 minučių, pamaišydami. Pridėkite Berbere ir likusius 2 šaukštus
sviesto (3-1=2, easy) ir kepkite dar 30 min. pamaišydami, vis dar ant silpnos
ugnies.
4.
Sudėkite
vištieną, supilkite sultinį ir vyną ir užvirinkite atvirą, kad išgaruotų
alkoholis. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 45 min., pamaišydami.
5.
Paragaukite,
pridėkite druskos, pipirų. Galima dėti daugiau Berbere – spręskite pagal tai,
kaip aštriai mėgstate valgyti. Sudėkite kiaušinius ir patroškinkite dar 15 min.
6.
Išimkite
kiaušinius, padalinkite per pusę ar į ketvirčius, dėkite į lėkštes ir užpilkite
troškiniu.
Doro Wat gimtojoje Etiopijoje valgomas su Injera:
etiopiška duona, kurią kepa iš tik Etiopijoje augančių grūdų. Patys atkakliausi
puristai, aišku, gali vežtis arba siųstis net duoną. Visi kiti pasirinkite
duoną pagal skonį.