2014 m. rugpjūčio 8 d., penktadienis

REINE DE SABA - ŠOKOLADINIS MIGDOLŲ PYRAGAS

Šokoladinis migdolų pyragas, kuris, jei neklystu, vadinasi “Sabos karalienė”, apie kurią plačiau skaitykite Šv. Rašte (senamadiškas būdas) arba Vikipedijoje (šiuolaikiškas būdas)

Ingredientai

Pyragui:
110 g smulkinto juodojo (bittersweet)
šokolado
2 valgomieji šaukštai virtos kavos arba tamsaus romo
8 valgomieji šaukštai (110 g) nes
ūdyto sviesto (kambario temperatūros)
2/3 puodelio (apie 130
g) + 1 valgomasis šaukštas cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio košerinės druskos + žiupsnelis
3 kiaušiniai, tryniai atskirti nuo baltymų, kambario temperatūros
1/3 puodelio (apie 35
g) migdolų miltų
1/4 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto
1/2 puodelio cup (apie 57
g) išsijotų miltų (cake flour)
Apie 1/2 puodelio skaldytų ar pjaustytų migdolų papuošimui

Glajui:
2 valgomieji šaukštai smulkinto juodojo (bittersweet) šokolado
2 valgomieji šaukštai virtos kavos arba tamsaus romo
1/4 arbatinio šaukštelio košerinės druskos
6 valgomieji šaukštai nesūdyto sviesto (kambario temperatūros)

Paruošimas

Pyrago:
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Paruoškite 20 cm skersmens apvalią kepimo skardą, ištepkite jos šonus ir dugną riebalais, paklokite iš pergamentinio popieriaus iškirptą apskritimą (parchment paper circle) ir pabarstykite miltais.
  2. Karščiui atspariame inde sumaišykite šokoladą ir kavą (romą). Padėkite indą ant puodo su lengvai verdančiu vandedniu ir ištirpdykite, kol masė taps vientisa.
  3. Mikseriu suplakite sviestą ir 2/3 puodelio cukraus, kol masė taps puri ir pašviesės. Įmaišykite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos.
  4. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius.
  5. Pridėkite šokolado ir kavos mišinį, migdolų miltus ir migdolų ekstraktą ir gerai išmaišykite.
  6. Vidutinio dydžio inde išplakite kiaušinių baltymus, kol susiformuos minkštos putos (soft peaks). Pridėkite žiupsnelį druskos ir 1valgomąjį šaukštą cukraus. Plakite, kol susiformuos kietos putos (stiff peaks).
  7. Įmaišykite į tešlą 1/4 kiaušinių baltymų (they do not need to be folded in – jeigu teisingai suprantu, šią pirmąją baltymų porciją galima maišyti į tešlą drąsiau, nebūtina labai atsargiai). Paskui pakaitomis atsargiai maišykite (fold in) 1/3 likusių baltymų ir 1/3 išsijotų miltų, kol nebeliks ruoželių.
  8. Išleiskite tešlą į paruoštą skardą, švelniai sulygindami kraštus.
  9. Kepkite 20-25 minutes arba kol pyragas išsipūs ir šiek tiek įkris per vidurį (krestelėtas turi šiek tiek judėti).
  10. Palikite pyragą 10-15 minučių vėsti skardoje, paskui atsargiai apipjaukite ir išimkite. Prieš tepant glajų pyragas turi visiškai atvėsti.
Glajaus:
  1. Karščiui atspariame inde sumaišykite šokoladą ir kavą (romą). Padėkite indą ant puodo su lengvai verdančiu vandedniu ir ištirpdykite, kol masė taps vientisa.
  2. Nukėlę nuo puodo mediniu šaukštu įplakite į mišinį sviestą. Plakti reikia palaipsniui, po vieną valgomąjį šaukštą. Kai sviestas visiškai įsimaišo ir nelieka jokių gumulėlių, įdėkite indą su mišiniu į didesnį indą su ledu.
  3. Maišykite mišinį ledo vonioje, kol jis atvės iki tinkamos tepimui temperatūros.
  4. Aptepkite glajumi pyrago viršų ir šonus.
  5. Papuoškite skaldytais migdolais (beje, tai leidžia paslėpti netobulai užteptą glajų).
Rezultatas: 20 cm skersmens pyragas (6-8 asmenims)
Pastabos:
  • Vietoje paprastos virtos kavos galima naudoti ir espresso, tik reikia 50 proc. atskiesti vandeniu (1 1/2 valgomojo šaukšto espresso, 1/2 valgomojo šaukšto vandens).
  • Neturite migdolų miltų? Blenderiu sutrinkite 35 g (1/3 puodelio su kaupu) migdolų ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus (atitinkamai dėkite mažiau cukraus į sviestą).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą