2015 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Žuvies apkepas



Originalus receptas su gražiu Nigelo Slaterio tekstu apie žuvį žiemą, kurį verta skaityti, net ir neketinant gaminti.

4 porcijoms:
750 g tvirtos baltos žuvies filė
250 g rūkytos žuvies
sviesto indui ištepti
500 ml pieno
lauro lapelio
6 juodų pipirų
truputį muskato
75 g sviesto
40 g miltų
kuokštelio smulkintų krapų
maždaug 5 stiebelių garbanotų petražolių
2 vidutinio dydžio porų

Traškiai plutelei:
95 g sviesto
80 g miltų
75 g avižinių dribsnių
25 g smulkiai tarkuoto parmezano

Iš žuvies išrankioti kaulus, bet nelupti odelės. Patepti sviestu indą, tinkamą dėti į orkaitę, ir į jį sudėti žuvį odele į apačią. Užpilti pieno, o jei neapsemia, praskiesti vandeniu. Įmesti lauro lapelį, pipirus ir labai smulkiai sutarkuotą muskatą. Kaitinti ant nedidelės ugnies, prieš pienui užverdant, dar primanžinti. Virinti 5-10 minučių, kol žuvis pasidarys nepermatoma ir suminkštės. Išjungti ugnį, išimti žuvį ir išžvejoti lauro lapelį. Nuo žuvies nulupti odelę, žuvį sutrupinti stambokais gabalais ir smulkiai sukapoti krapus.
Keptuvėje ištirpdyti 40 g sviesto, įberti miltus ir skrudinti nepaliaujamai maišant, kol pasidarys "sausainių spalvos". Supilti skystį, kuriame virė žuvis (jei daug išgaravo, pripilti vandens, kad būtų 500 ml), vidutiniškai kaitinant, maišyti, kol pasidarys vientisa masė. 10 minučių pavirinti ant mažos ugnies, tada atsargiai sudėti žuvį. Įberti druskos, pipirų, pridėti krapų ir petražolių.
Kol verda padažas, plonai supjaustyti gerai nuplautus porus ir kepinti ant 35 g sviesto, uždengus dangčiu, kol suminkštės. Atsargiai sudėti porus į žuvį ir padažą ir viską išmaišyti.
Plutelei visus ingredientus sumaišyti trinant pirštais arba blenderyje. Tolygiai užbarstyti ant įdaro ir kepti 40 minučių 180 C temperatūroje.
Mūsų pastabos: Nigelas sako, kad žuvies apkepas netinka nekantriems ir chaotiškiems virėjams, bet mums receptas visai nepasirodė pernelyg sudėtingas ar užimantis per daug laiko. Tik puodų, indų, keptuvių reikia daug. LABAI SVARBU: šitam recepte nepatikimai apskaičiuotas porcijos dydis. Mes pabandymui gaminome pusę čia nurodyti kiekio - atseit 2 porcijas, bet dvi dienas sočiai prisikimšom. O 11 klubiečių kiekio, skirto 4, vis dėlto buvo mažoka. Turbūt reikia išbandyti ir nusistatyti kiekvieniems namams savo proporcijas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą