2025 m. gruodžio 5 d., penktadienis

Doro Wat. Kalėdinis troškinys iš Etiopijos

 

Pradėkim nuo to, kad norint pasigaminti šį troškinį, pirmiausia reikia pasigaminti etiopišką valytą sviestą, kuris vadinasi Niter Kibbeh. Tai reikėtų padaryti bent dieną prieš gaminant troškinį. Pastaba tinginiams: galima naudoti ir paprastą sviestą arba Ghee; jei taip ir darysite, šokite žemyn prie troškinio recepto. Darbštuoliai skaito toliau.

 

Niter Kibbeh ingredientai (išeina apie 2 puodeliai, užtenka keliems troškiniams ir dar lieka):

 0,5 kg sviesto

¼ puodelio kubeliais supjaustytų svogūnų

3 šaukštai sutrinto česnako

2 šaukštai sutrinto šviežio imbiero

1 cinamono lazdelė

1 arbatinis šaukštelis nemaltų juodųjų pipirų

3 ankštys juodųjų kardamonų (atkreipkite dėmesį: ne žaliųjų, kurie dažniausiai pasitaiko Lietuvoje ir dedami į saldumynus; čia reikia juodųjų kardamonų (BLACK CARDAMON), jų įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)

3 vnt. gvazdikėlių

1 arbatinis šaukštelis ožragės sėklų (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)

1 arbatinis šaukštelis kalendros sėklų (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)

1 arbatinis šaukštelis raudonėlio

½ arbatinio šaukštelio kumino sėklų (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)

¼ arbatinio šaukštelio malto muskato

¼ arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės

Etiopijoje dar naudojami du prieskoniai, kurių kitur, kiek suprantu, nelabai įmanoma gauti. Jei esate puristai, būdami Etiopijoje nusipirkite arba paprašykite draugų, kad atsiųstų Besobela ir Kosseret, kad ir kas tai būtų. Abiejų šių prieskonių reikės po 1 šaukštą. Visi kiti gaminsime be šių dviejų paslaptingų ingredientų.

 

Niter Kibbeh gaminimas:

1.      Į sausą keptuvę sudėkite visus prieskonius, kurie nėra malti. Pakaitinkite kelias minutes, kol labai užkvips. Tik jokiu būdu nesudeginkite.

2.      Sudėkite kepintus prieskonius į vidutinio dydžio puodą. Sudėkite visus likusius ingredientus. Švelniai užkaitinkite, kad išsilydęs sviestas vos vos burbuliuotų. Burbulinkite mažiausiai 1 valandą, geriausia – iki 1,5 valandos. JOKIU BŪDU NESUDEGINKITE SVIESTO. Jei sudegs, taps kartus ir niekas nebepadės. Todėl reikia visą laiką prižiūrėti burbuliavimą ir kartais pamaišyti.

3.      Per tankią marlę nukoškite sviestą į stiklainį. Dabar jis jau vadinasi Niter Kibbeh. Leiskite atvėsti ir uždarykite oro nepraleidžiančiu dangteliu. Kambario temperatūroje galima laikyti kelias savaites, šaldytuve – kelis mėnesius, šaldiklyje – dar ilgiau.

 

Troškinio Doro Wat ingredientai (6 porcijoms – maždaug):

1,5 kg vištienos krūtinėlės arba šlaunelių mėsos, supjaustytos gabalėliais

2 šaukštai citrinos sulčių

2 šaukštai Niter Kibbeh darbštuoliams arba pakaitalo tinginiams

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

3 puodeliai kubeliais supjaustytų svogūnų

3 šaukštai sviesto – paties paprasčiausio (ir darbštuoliams, ir tinginiams); jo reikės papildomai prie tų ankstesnių 2 šaukštų; nesuplakite visko į vieną, atidžiai skaitykite receptą

1 šaukštas sutrinto česnako

1 šaukštas sutrinto šviežio imbiero

¼ puodelio prieskonių mišinio Berbere (įmanoma gauti egzotiškų prieskonių parduotuvėse)

1 ½ arbatinio šaukštelio druskos

½ puodelio Tej (etiopiškas medaus vynas); tinka paprastas baltas vynas su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus; neatmestina, kad tiktų ir lietuviškas midus (tas, kur panašus į vyną, o ne degtinę), bet nebandėm

1 puodelis vištienos sultinio

4 kietai virti kiaušiniai, nulupti ir subadyti su šakute (taip, kad pradurtumėte baltymą, bet nesutraiškytumėte kiaušinio; kiaušinis turi likti vientisas, su sunkiai įžiūrimomis skylutėmis, pro kurias įsisunks troškinys)

 

Troškinio Doro Wat gaminimas:

1.      Svogūnus sudėkite į smulkintuvą ir sutrinkite į piurė. Vištienos gabalėlius sudėkite į dubenį, užpilkite citrinų sultimis ir palaikykite bent 30 min. kambario temperatūroje.

2.      Pakaitinkite Niter Kibbeh (arba tuos pirmuosius 2 šaukštus pakaitalo) ir alyvuogių aliejų sunkiame špižiniame puode. Sudėkite svogūnus ir uždengtus kepkite ant silpnos ugnies 45 min., pamaišydami.

3.      Sudėkite česnaką, imbierą ir 1 šaukštą sviesto (iš tų antrųjų 3 šaukštų), uždenkite, kepkite dar 20 minučių, pamaišydami. Pridėkite Berbere ir likusius 2 šaukštus sviesto (3-1=2, easy) ir kepkite dar 30 min. pamaišydami, vis dar ant silpnos ugnies.

4.      Sudėkite vištieną, supilkite sultinį ir vyną ir užvirinkite atvirą, kad išgaruotų alkoholis. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 45 min., pamaišydami.

5.      Paragaukite, pridėkite druskos, pipirų. Galima dėti daugiau Berbere – spręskite pagal tai, kaip aštriai mėgstate valgyti. Sudėkite kiaušinius ir patroškinkite dar 15 min.

6.      Išimkite kiaušinius, padalinkite per pusę ar į ketvirčius, dėkite į lėkštes ir užpilkite troškiniu.

Doro Wat gimtojoje Etiopijoje valgomas su Injera: etiopiška duona, kurią kepa iš tik Etiopijoje augančių grūdų. Patys atkakliausi puristai, aišku, gali vežtis arba siųstis net duoną. Visi kiti pasirinkite duoną pagal skonį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą