2016 m. spalio 14 d., penktadienis

Plikyti pyragaičiai, įdaryti vėgėlės ikrų putėsiais


  • 150g miltų
  • 4 kiaušiniai (gali užtekti ir trijų)
  • 120g sviesto
  • truputis druskos ir cukraus
  • 250ml vandens
  • indelis vėgėlės ikrų putėsių

įjungiam orkaitę 200C. į vidutinio dydžio puodelį įpilam vandenį ir posmukiais gabalais supjaustytą sviestą, žiupsnelį druskos ir cukraus ir kaitinam ant ugnies, kad sviestas ištirptų. bet ugnis turi būti vidutinė, nes jei didelė ugnis, viskas labai greitai užvirs, pradės garuoti, o jus nespėsit sudėt miltų, vandens daug išgaruos, tada tešla bus kieta etc.
Palaukite, kol sviestas išsilydys ir pradės burbuliuot, per tą laiką pasiruošiat miltus, juos porą kartų persijojat (jei yra noro ir sietelis). Kai tik vanduo su sviestu, užverda vienu ypu, metat į puodą miltus ir intensyviai maišot viską, pradžioj keletą sekundžių bus baisu, kad sušoks viskas į gabalus, bet tuoj pat, jei toliau intensyviai maišysit, viskas gražiai išsivynios. Maišyti su mediniu šaukštu arba mentele, maišot tešlą, puodas ant ugnies, tikslas – kad viskas lengvai atšoktų nuo puodo sienelių ir susimaišytų į vientisą tešlos kamuolį, o miltai „iškeptų“ – nusiplikytų. Maišyti apie 2 min. 
Dabar į tešlą reikia pridėti kiaušinių. Tešlą perdėkite į kitą indą. dabar galima ir su mikseriu, ir su ranka darbuotis.. po vieną reikia dėti kiaušinius. Vieną įmušat ir išsukat gerai tešloj jį, taip palaipsniui sudedat visus. Gali būti, kad jau po trijų kiaušinių tešla bus blizganti ir beveik dribs nuo šaukšto. Man reikėjo visų keturių kiaušinių. kai jau visi kiaušiniai sudėti ir tešla tinkamos konsistencijos: turi dribti, bet ne tekėti nuo šaukšto. su šaukštu dedat tešlos burbulus į skardą, turėtų išeiti mažiausiai penkiolika ir dedat į orkaitę. orkaitės nedarinėjat ir kenčiat mažiausiai 25 minutes, nes jei darinėsit orkaitę, vanduo išgaruos ir pyragaičiai nepakils. šiaip, manieji kepė apie 40 minučių, nes svarbu, kad jie gerai iškeptų ir paruduotų, ir visas juose esantis vanduo išgaruotų ir juos iškeltu, nes kitaip vanduo susikaups viduje ir jie, kai atauš, pasidarys šlapi viduje. taigi, kai išimsit iš orkaitės, galit kiekvienam pyragaityje padaryti skylutę dugne, kad iš ten išeitų garai… paskui per tą skylutę, kai pyragaičiai atauš, įšvikškite vėgėlės ikrų putėsių.
Receptas: http://www.beatosvirtuve.lt/beata/plikyti-pyragaiciai/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą