Dolmai yra mini balandėliai su vynuogių lapais. Mes pirkome marinuotus vynuogių lapus iš turkiškos parduotuvės Kalvarijų g. ir tada jau tiesiai į juos vyniojome. Bet dėl visa ko pridedame dar ir aprašymą ką reiktų daryti iš žalių lapų:
Nuraškome apie 40 vynuogių lapų. Lapus geriausia rinkti vasaros pradžioje, kol jie dar minkštučiai. Vasaros viduryje lapai ima kietėti, tačiau ir juos galima panaudoti, ilgiau ruošiant termiškai, arba parenkant naujai augančius lapus ar lapus pavėsyje, kurie būna minkštesni. Kuo lapas šviesesnis, tuo jaunesnis ir minkštesnis. Dolmai naudojami ir kitų medžių ar žolių lapai, pavyzdžiui puikiai tinka švieži krienų lapai. Vynuogių lapus nuplauname, nuskiname lapkočius ir sudedame į verdantį vandenį. Jaunus lapus užtenka virti 3-4 minutes, nuskintus vasaros viduryje - 10 minučių. Nuskintus vasaros pabaigoje galima dar tiek pat laiko palaikyti su uždengtu dangčiu išjungus ugnį. Įdaras: 500 g jautienos; 1 stiklinė (200 g) ryžių; Sauja smulkiai supjaustytų prieskoninių žolelių (petražolės, krapai, raudonėlis, kalninis dašis, čiobreliai); 1didelė galva smulkiai supjaustyto svogūno; 4 česnako skiltelės; Šaukštas druskos; Po žiupsnelį aitriųjų paprikų ir juodųjų pipirų; Gaminimas: Ryžius apverdame ir sumaišome su faršu bei druska. Įdaro imame graikiško riešuto dydžio rutuliuką, kurį dedame ant vidinės (šiurkščiosios) lapo pusės prie lapkočio. Apsukame vieną ar pusę apsisukimo, prispaudžiame šoniukus ir toliau sukame. Dolmą dedame eilėmis ant puodo dugno. Antrą eilę dedame kita kryptimi. Pabaigus užmetame žolelių ir uždengiame lėkšte. Iki lėkštės kraštų supilame vandenį kuriame virėme lapus, užverdame. Verdame ant mažos ugnies 60 -70 minučių. Ne tai kad labai skanūs tie dolmai, bet įdomūs tokie ir, svarbiausia, kaukazietiški Taigi skanaujame ir sakome “mmmmmm”…
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą