Tiek kiaušinių, kiek
ruošiatės suvalgyti (tradicinė porcija – 2, Dominyko porcija – 3, Inesos
porcija – 1)
Tamsios duonos arba
bandelių (ciabatos tipo; 2 kiaušiniams 1 bandelė)
Virto kumpio (kiek kiaušinių, tiek ir riekelių;
tikriems kumpio mėgėjams – dvigubai daugiau riekelių negu kiaušinių)
Padažui
(padažą reikia gaminti iš maždaug dvigubai mažesnio kiaušinių kiekio negu
naudojate pačiam patiekalui; čia pateiktas padažo receptas maždaug 8 Benedikto
kiaušiniams):
4 kiaušinio trynių
Šaukšto šviežiai
spaustų citrinos sulčių
Pusę puodelio lydyto
sviesto
Druskos ir pipirų
Gaminimas:
Būsimus Benedikto, o kol kas paprastus kiaušinius išmušame į atskirus indelius
(1 kiaušinis į 1 indelį). Į gana didelį puodą (patogiau, kai daugiau vietos)
įpilame gana daug vandens, o į vandenį – gausiai acto (kiekiai ir tūriai
paaiškėja bandymų ir klaidų keliu). Vandenį užviriname (iš savo patirties jau
žinau, kad vandenį reikia būtent užvirinti iki tikro virimo, o paskui
atvėsinti). Tada reikia primažinti ugnį, vandenį galima pamaišyti (maišoma tam,
kad greičiau atvėstų; tai nėra privalomas kiaušinių be lukšto virimo veiksmas).
Į vos vos burbuliuojantį (mažyčiais burbuliukais, angliškai vadinasi simmering)
vandenį iš indelių pilame kiaušinius. Pilti reikia nuleidžiant indelį kuo
arčiau vandens. Kai kiaušinis įkrenta į vandenį jis dėl karščio ir acto
traukiasi į tokį keistą gumulėlį, jį galima truputį prilaikyti su šaukštu, kad
formuotųsi vienoje vietoje ir neplaukiotų po visą puodą. Supylus visus
kiaušinius, puodą reikia uždengti ir virti apie 3 min. Yra visokių mitų – kad reikia virti lygiai 3 min.,
kad išimti kiaušinius reikia ta pačia tvarka, kaip įdedi, nes kitaip pervirs ir
pan. Negaliu sakyti, kad šie mitai man pasitvirtino. Nereikia virti 5 min., bet
dešimt sekundžių ar net pusė minutės tikrai nieko labai nepakeičia. Verdant
reikia žiūrėti, kad puode laikytųsi kažkokia panaši vandens temperatūra. Šiaip
tas „simmering“ yra labai nestabilus dalykas, nes visą laiką nori arba atšalti,
arba perkaisti. Bent jau pas mane. Ištraukus iš puodo kiaušinius rekomenduojama
merkti į šaltą vandenį, kad sustotų virimas ir nusiplautų actas. Nemerkti
nebandžiau, tai nežinau, kiek būtinas šitas ritualas.
Maždaug tuo pat metu,
kai verda kiaušiniai, reikia paskrudinti per pusę perpjautas bandeles. Jei
naudojate duoną, tai, manau, sugebėsite ją supjaustyti pusės bandelės dydžio
gabalėliais. Patarimų dėl visų veiksmų koordinavimo geriau nedalinsiu, tai
labai asmeniška. Svarbiausia – rezultatas. Idealu, kai karštas kiaušinis
dedamas ant nespėjusios atvėsti duonos su kumpiu, bet svarbiau kiaušinio, o ne
duonos karštis. Kaip jau supratote, ant paskrudintos duonos reikia užtepti
sviesto ir uždėti kumpio. Tuomet ant viršaus dedamas kiaušinis ir užpilama
padažo. Jei tingėsite gaminti olandišką padažą (o manau, kad neretai tingėsite),
tai žinokite, kad puikiai tinka ir majonezas. Man asmeniškai tai dar geriau.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą