2013 m. spalio 4 d., penktadienis

ŠONKAULIAI SU ŽOLELIŲ PADAŽU

Reikia (4 asmenims):
·         Svogūnai 2 vnt
·         Česnakas 1 skiltelė
·         Aliejaus kepimui
·         Pomidorų pastos 4 v.š.
·         Acto 4 v.š.
·         Jautienos sultinio 6 v.š.
·         Vorčesterio padažo 6 v.š.
·         Medaus 2 v.š.
·         Druskos ½ a.š.
·         Bazilikų ½ a.š.
·         Džiovintų čiobrelių ½ a.š.
·         Garstyčių 1 a.š.
·         Tabasco kelių lašų
·         Šonkaulių 2 kg
Orkaitę įkaitinti iki 225 laipnių. Svogūnus ir česnako skiltelę nulupti, smulkiai supjaustyti. Puode įkaitinti aliejų ir jame patroškinti svogūnus ir česnaką.
Pomidorų pastą ir actą išmaišyti ir sudėti į puodą, viską sumaišyti.
Į puodą su svogūnais įpilti jautienos sultinį, vorčesterio padažą, medų, druską, bazilikus, čiobrelius ir viską užvirti.
Padažą pagardinti garstyčiomis ir keliais lašeliais tabasco padažo.
Padažą virti atvirame puode maždaug 15 min. ir padėti į šalį.
2 kg šonkaulių nuplauti, nusausinti, mėsą tarp šonkaulių truputį įpjauti. Šonkaulius virti pasūdytame vandenyje ant nedidelės ugnies maždaug 20 min. Išgriebti iš puodo, nuvarvinti, sukrauti ant grotelių ir aptepti padažu, groteles uždėti ant gilios skardos. Kepti orkaitėje maždaug 20 min, nuolat aptepant padažu.
Žolelių padažas
Reikia:
·         70 g sviesto
·         50 g miltų
·         250 ml pieno
·         500 ml daržovių sultinio
·         1 mažą ryšelį pertražolių
·         1 mažą ryšelį peletrūnų
·         1 mažą ryšelį laiškinių svogūnų
·         Česnako skiltelę 1 vnt.
·         Druskos, pipirų
·         Žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
·         ½ citrinos sultys
Sviestą ištirpinti puode, įberti miltus ir maišant apkepinti.
Nuolat maišant įpilti pieną, daržovių sultinį ir pavirti maždaug 15 min.
Visus daržovių ryšelius nuplauti ir gerai nupurtyti. Žolelių lapelius ir svogūnus smulkiai supjaustyti.
Česnako skiltelę nulupti, smulkiai supjaustyti ir suberti į padažą. Padažą pagardinti druska, pipirais ir muskatu.
Supilti citrinos sultis, suberti žoleles ir plaktuve plakti, kol suputos.

Raudoni kopūstai (maždaug 6 asmenims)
Reikia:
·         0,5 raudono kopūsto galvos
·         2 svogūnų
·         2 dviejų obuolių (geriau, kad tokie paprastesni, rūgštesni būtų)
·         4 šaukštų raudono vyno acto
·         1,5 šaukšto cukraus (aš dedu rudą)
·         ant šaukštelio galiuko maltų gvazdikėlių
·         keleto patarkavimų muskato riešuto
·         šaukšto aliejaus, šaukšto sviesto (pabaigoje, jei norėsis)
·         100 ml apelsinų sulčių
Viską reikės troškinti ant nedidelės ugnies, taigi geriausiai pasirinkti storasienį sunkų puodą, jei toks yra, jei ne, tai puodą, kurio dangtis tvirtai laikosi.
1.      Svogūną supjaustyti smulkiai ir šaukšte aliejaus ant nedidelės ugnelės pakepinti, kad pasidarytų permatomas.
2.      Kopūstą supjaustyti, obuolius sutarkuoti.
3.      Tada ant svogūnų dėti obuolius ir kopūstus, pilti actą, cukrų, prieskonius, apelsinų sultis.
4.      Tada viską truputį pamaišyti, kad vienodai pasiskirstytų viskas ir, uždėjus dangtį, ant mažiausios įmanomos ugnelės palikti bent valandai ramiai troškintis.
Po valandos pažiūrėti, kaip einasi, pamaišyti ir dar pusvalandžiui palikti troškintis. Pabaigoje viskas turėtų būti minkšta, saldžiarūgščiai skanu, dar įdėti truputį druskos ir sviesto truputėlį, jei norisi. Šiaip, visas troškinimosi laikas turbūt iki dviejų valandų trunka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą