Lęšių ir
moliūgų sriuba su za'atar skrebučiais
Su šiuo prieskoniu gaminami traškūs skrebučiai, kuriais puošiama aromatinga moliūgų ir prieskoniais pagardintų lęšių sriuba. Iškepus moliūgus orkaitėje, sustiprėja jų skonis ir saldumas, o sriuba įgauna nuostabią šilkinę tekstūrą, kuri puikiai kontrastuoja su traškiais skrebučiais.
Sriubai reikės:
1 kg sviestinio moliūgo, nulupti ir pašalinti sėklas, supjaustyti 3 cm gabalėliais
alyvuogių aliejaus
2 svogūnų, smulkiai pjaustyti
4 skiltelių česnako, susmulkinti
¾ šaukštelio kumino sėklų
¾ šaukštelio kalendros sėklų
½ šaukštelio malto cinamono
160 g raudonųjų lęšių, nuplauti
750 ml daržovių arba vištienos sultinio
½ citrinos sulčių
jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 kg sviestinio moliūgo, nulupti ir pašalinti sėklas, supjaustyti 3 cm gabalėliais
alyvuogių aliejaus
2 svogūnų, smulkiai pjaustyti
4 skiltelių česnako, susmulkinti
¾ šaukštelio kumino sėklų
¾ šaukštelio kalendros sėklų
½ šaukštelio malto cinamono
160 g raudonųjų lęšių, nuplauti
750 ml daržovių arba vištienos sultinio
½ citrinos sulčių
jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Skrebučiams:
2 riekelės baltos duonos
2 v.š za'atar prieskonių
alyvuogių aliejaus
petražolių arba kalendros, susmulkinti
2 riekelės baltos duonos
2 v.š za'atar prieskonių
alyvuogių aliejaus
petražolių arba kalendros, susmulkinti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
Sudėkite moliūgą ant kepimo popieriaus skardoje
ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Moliūgo gabalėliai turi tolygiai pasidengti
aliejumi, tada kepkite 20–30 minučių, kol suminkštės.
Dideliame puode įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių
aliejaus, suberkite svogūnus ir kepkite 10 minučių ant vidutinės ugnies.
Suberkite česnaką, sumažinkite ugnį ir kepkite dar kelias minutes.
Tuo tarpu paskrudinkite kumino ir kalendros
sėklas, maišydami jas sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies porą minučių, kol
išsiskirs jų aromatai. Sėklas sumalkite grūstuve ar prieskonių trintuvu, tada
sudėkite jas ir cinamoną į puodą su suminkštėjusiais svogūnais ir česnakais ir kelias minutes pakepinkite.
Supilkite į puodą lęšius ir 1 l verdančio vandens. Uždenkite ir pavirkite 10 minučių.
Kai lęšiai suminkštės, sudėkite iškeptus moliūgo
gabalėlius, įpilkite sultinį, citrinos sultis, 1 arbatinį šaukštelį druskos ir
½ arbatinio šaukštelio pipirų. Palikite troškintis dar 10 minučių.
Kai lęšiai visiškai išvirs, nuimkite puodą nuo
ugnies ir sutrinkite sriubą rankiniu trintuvu.
Norėdami pagaminti skrebučius, duoną stambiai supjaustykite 3 cm gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir, kai jis labai įkais, sudėkite duoną ir apšlakstykite za'atar. Kepkite duoną, dažnai maišydami, kol ji apskrus ir taps traški. Padėkite skrebučius ant popieriaus, kad susigertų aliejaus perteklius. Patiekdami supilkite sriubą į pašildytus dubenėlius, ant viršaus uždėkite skrebučius ir užbaikite šlakeliu alyvuogių aliejaus ir smulkintomis žolelėmis.
P.S. Skebučius galite kepti ir orkaitėje.
Receptas iš "Zaitoun: Receptai ir istorijos iš
Palestinos virtuvės", Yasmin Khan
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą