2022 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Ėrienos troškinys (Navarin d'agneau)

 

4 porcijoms:

 Apie 700 g ėrienos tinkamos troškiniui

Druskos ir juodų pipirų

2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus

1 vidutinis svogūnas, supjaustytas kubeliais

1 didelė česnako skiltelė, sutrinta

1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos

4 valgomieji šaukštai miltų

3 puodeliai vandens

2 puodeliai sauso balto vyno

½ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių

1 lauro lapas

2 vidutinio dydžio ropės, nuluptos, supjaustytos gabalėliais

4 vidutinio dydžio morkos, nuluptos, supjaustytos griežinėliais

3 nedideli šalotai, supjaustyti ketvirčiais

4 valgomieji šaukštai nesūdyto sviesto

1 arbatinis šaukštelis cukraus

340 g šviežių raudonųjų bulvių, nuluptų, supjaustytų gabalėliais

1 puodelis žirnių, šviežių arba atitirpdytų

 

Gaminimas:

  1. Įkaitinti orkaitę iki 180º C. Supjaustyti ėrieną, pabarstyti druska ir pipirais. Įkaitinti aliejų ketaus puode. Po kelis gabalėlius apskrudinti ėrieną (gali prireikti ir daugiau aliejaus). Skrudinant paskutinius gabalėlius sumažinti kaitrą. Apskrudintą ėrieną atidėti į šalį. (Alternatyvus variantas: apskrudinti ėrieną įprastoje keptuvėje, taip pat ir svogūnus su česnakais, pomidorų pasta ir miltais, paskui viską sudėti į ketaus puodą – mažiau autentiškumo, bet mažiau ir degėsių.)
  2.    Į puodą dėti svogūnus ir kepinti apie 3 min. dažnai maišant. Neleisti svogūnams paruduoti. Įdėti česnaką, pomidorų pastą ir įberti 2 šaukštus miltų. Virti dažnai maišant apie 2 min. Supilti vandenį ir vyną, nugramdyti prikepusius gabalėlius. Įdėti čiobrelį, lauro lapą, ėrieną (su visomis sultimis). Užvirinti. Dėti į orkaitę, troškinti apie 30-40 min.
  3. Ištirpdyti 2 šaukštus sviesto keptuvėje ant vidutinės kaitros. Sudėti ropes, morkas ir šalotus, pabarstyti cukrumi. Pavartyti kratant keptuvę ir kepti apie 10 min., protarpiais pamaišant.
  4. Įdėti kepintas daržoves ir bulves į ketaus puodą su ėriena ir dėti atgal į orkaitę. Troškinti dar 30-40 min., kol daržovės suminkštėja. Perkelti puodą ant plytos.
  5.  Keptuvėje išlydyti likusius 2 šaukštus sviesto. Įdėti likusius 2 šaukštus miltų ir nuolat maišant kepinti apie 5 min., kol gražiai paruduoja. Sudėti keptus miltus ir žirnius į puodą, užvirinti ir sumažinti kaitrą, kad švelniai burbuliuotų. Pavirinti apie 5 min., kol išvirs žirniai. Patiekti dubenėliuose, galima valgyti su traškia duona.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą