Apie 30 gabalėlių
Biskvitui:
6 didelių
kiaušinių baltymai, kambario temperatūros
2 valg. š. (30
g) cukraus
2 stiklinės
(225 g) maltų migdolų
2 ¼ stiklinės
(225 g) cukraus pudros
6 dideli
kiaušiniai
½ stiklinės (70
g) miltų
3 valg. š. (45
g) sviesto
Kavos sirupui:
1/3 stiklinės
(67 g) cukraus
1 ½ valg. š. (7
g) tirpios kavos
Sviestiniam
kavos kremui:
1 valg. š. (7
g) verdančio vandens
140 g cukraus
pudros
½ stiklinės (60
g) vandens
2 kiaušinių
baltymai
200 g sviesto,
kambario temperatūros
Šokoladiniam
kremui:
½ stiklinės
(125 g) pieno
¼ stiklinės (30
g) plakamosios grietinėlės
60 g sviesto,
kambario temperatūros
Šokoladinei
glazūrai:
115 g svieso
Gaminimas:
2. Kepimo
popieriumi ištieskite du 35 x 41 cm. dydžio kepimo indus.
3. Paruoškite
torto biskvitą. Kiaušinių baltymus išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų
ir plakite, kol gausite standžias putas.
4. Kitame
dubenyje sumaišykite migdolus, cukraus pudrą.
5. Į dubenį
įmuškite kiaušinius ir elektriniu plaktuvu plakite apie 3 minutes, kol gausite
purią masę.
6. Suberkite
miltus ir lėtai plakite, kol neliks sausų miltų.
7. Į šią masę
sudėkite išplaktus baltymus ir lengvai išmaišykite.
8. Galiausiai
supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišykite.
9.
Paskirstykite tešlą į du kepimo indus, paviršių išlyginkite.
10. Kepkite
biskvitus 5 – 7 minutes arba kol jie gražiai parus, o paspausti pirštu, ims
spyruokliuoti. Išimkite kepimo indus su biskvitais iš orkaitės ir palikite
atvėsti.
11. Paruoškite
sirupą. Tirpią kavą ir cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje. Atidėkite į
šalį.
12. Paruoškite
sviestinį kavos kremą. Pirmiausia sumaišykite tirpią kavą su verdančiu
vandeniu. Atidėkite į šalį, kol atvės.
13. Tuomet
paruoškite cukraus sirupą. Sumaišykite vandenį ir cukraus pudrą nedideliame
puode ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Kaitinkite nemaišydami, tik drėgnu
teptuku nuvalydami nuo puodo sienelių susidariusius kristalus. Virkite tol, kol
cukraus sirupo temperatūra pasieks 116 – 118 ºC temperatūrą. Jei neturite
termometro, sirupo būklę galima patikrinti kitu būdu. Į vandenį su ledukais
įpilkite ketvirtį arbatinio šaukštelio sirupo. Jei cukraus sirupas jau išviręs
ir tinkamos temperatūros, iš sirupo vandenyje susidarys minkštas kamuoliukas,
kurį paspaudus pirštais, jo forma keisis.
14. Kol verdate
cukraus sirupą, kiaušinių baltymus išplakite iki purumo.
15. Lėtai
plakant, į išplaktus baltymus pilkite paruoštą, ką tik nuo ugnies nukeltą
verdantį cukraus sirupą. Padidinkite plaktuvo plakimo greitį ir plakite apie 5
minutes, kol gausite standžias putas ir masė pasieks kambario temperatūrą.
16. Išplakite
sviestą iki purumo, dalimis sumaišykite su atvėsusia kavos mase.
17. Dalimis
sudėkite sviestą į baltymų masę, lengvai išmaišant.
18. Sudėjus
visą sviestą, išmaišykite, kol gausite vientisą masę, tačiau neperplakite.
19. Sviestinį
kavos kremą dėkite į šaldytuvą ir kas kelias minutes išimkite, išmaišykite.
Taip kartokite apie 20 minučių, kol masė sutvirtės ir sutirštės.
20. Paruoškite
šokoladinį kremą. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į vidutinio
dydžio dubenį.
21. Pieną ir
grietinėlę užvirinkite nedideliame puode, supilkite ant šokolado, palaukite
apie minutę ir išmaišykite. Masė turi būti vientisa ir lygi.
22. Sviestą
išplakite iki kreminės konsistencijos.
23. Per 2 ar 3
kartus sudėkite į šokoladinę masę, išmaišykite.
24. Dėkite
paruoštą kremą į šaldytuvą. Kas 5 minutes išimkite iš šaldytuvo ir gerai
išmaišykite. Taip kartokite, kol masė sutirštės, apie 20 minučių.
25. Surinkite
tortą. Supjaustykite kiekvieną biskvitą į dvi dalis: vieną 24×30 cm. dydžio
stačiakampį ir vieną 12×30 cm. dydžio stačiakampį. Taigi, turėsite du didesnius
ir du dvigubai siauresnius stačiakampius. Iš dviejų stačiakampių siauresnių
sudėsite trečiąjį didesnį stačiakampį, taigi, turėsite tris 24×30 cm. dydžio
biskvitus.
26. Vieną
stačiakampį dėkite į kepimo indą, ištiestą kepimo popieriumi, ir sulaistykite
kavos sirupu.
27. Ant viršaus
tolygiai užtepkite sviestinį kavos kremą.
28. Ant
sviestinio kremo viršaus dėkite du biskvito stačiakampius, sudėdami juos į
kvadratą.
29.
Sulaistykite sirupu.
30. Viršų
tolygiai aptepkite šokoladiniu kremu, ant jo dėkite trečiąjį biskvitą.
31. Lengvai
paspauskite delnais ir dėkite į šaldytuvą. Šaldykite tortą nuo valandos iki
šešių valandų – jis turi būti visiškai šaltas ir sustingęs, kai apipilsite jį
glazūra.
32. Paruoškite
glazūrą. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
33. Šokoladą
sulaužykite gabalėliais ir suberkite į dubenėlį. Šį dubenėlį statykite ant
puodo su vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas nesiliestų prie vandens) ir
kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
34. Įmaišykite
sviestą.
35. Išimkite
indą su tortu iš šaldytuvo.
36. Nuimkite
nuo torto kepimo popierių ir apliekite torto viršų ir šonus šokoladine glazūra.
37. Tortą
dėkite atgal į šaldytuvą ir laikykite, kol glazūra sustings.
38. Prieš
patiekiant, tortą supjaustykite gabalėliais. Pjaustykite ilgu, aštriu peiliu,
prieš tai pamirkę jį karštame vandenyje ir nusausinę.
39. Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą