2023 m. balandžio 21 d., penktadienis

Lašiša su baltuoju padažu (blanquette)

4 asmenims

500 g lašišos filė be odos
3 morkų
1 poro
60 g sviesto
1 v.š. miltų
300 ml naminio vištienos sultinio
300 ml grietinėlės
2 v.š. garstyčių
Druskos, pipirų, saujelė kapotų petražolių

Vištienos sultiniui (2 l):
Vištienos (tinka ir nugarėlės)
1 morka
1 svogūnas
1 poras
Keli salierų stiebai
Skiltelė česnako
1-2 kvapnieji gvazdikėliai
Druska, pipirai pagal skonį

Į puodą su šaltu vandeniu sudedame vištieną ir uždedame puodą virti. Nuimame susidariusias putas ir sudedame nepjaustytas daržoves, prieskonius ir verdame apie 1,5 val. ant nedidelės ugnies. Baigus virti, sultinį perkošiame, kad būtų skaidrus.

Lašišą supjaustome kubeliais, pagardiname druska ir pipirais ir atidedame.

Morkas ir porus supjaustome griežinėliais ir verdame sūdytame vandenyje apie 10-15 min., kol suminkštėja. Išvirusias daržoves nukošiame ir sudedame į kepimo indą aukšomis sienelėmis.

Keptuvėje ištirpiname 20 g sviesto ir apkepame lašišos gabaliukus 2-3 min., kol gabaliukai iš visų pusių pasidengs šviesiomis plutelėmis. Tuomet sudedame žuvį į kepimo indą ant daržovių.

Puode ištirpiname likusį sviestą ir kai ištirpsta, palengva per sietelį suberiame miltus, nuolat maišome, kad nesusidarytų gumuliukai. Iš lėto pilame karštą vištienos sultinį ir kaitiname, kol sutirštėja. Supilame grietinėlę, įmaišome garstyčias, įdedame druskos. Padažas turi būti aštrokas nuo garstyčių. Padažo neužverdame.

Pagamintą padažą supilame ant žuvies ir daržovių kepimo inde, pagardiname petražolėmis ir pipirais. Kepame 180 C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min., kol padažo paviršius ims burbuliuoti. Padažas turi apsemti žuvį ir daržoves. 

Valgome su virtais ryžiais.

Skanaus!

Receptas iš Dangiros Šimašiūtės knygos "Prancūzijos virtuvė".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą