Ingredientai:
· 3 valgomieji šaukštai (45 g)
nesūdyto sviesto ir dar šiek tiek indeliams patepti
· 2 valgomieji šaukštai
tarkuoto Parmigiano-Reggiano arba Grana Padano sūrio indeliams pabarstyti
· 3,5 valgomojo šaukšto (28 g)
miltų
· 1 puodelis (235 ml) pieno
· Druskos ir maltų juodųjų
pipirų
· 1 arbatinis šaukštelis (5ml)
Dižono garstyčių (nebūtina)
· Žiupsnelis maltų kajeno
pipirų arba du lašai aštraus padažo (nebūtina)
· 4 didelių kiaušinių tryniai
· 5 didelių kiaušinių baltymai,
atšaldyti
· 0,5 arbatinio šaukštelio vynakmenio
kremo (cream of tartar) (nebūtina)
· 85 g šviežiai tarkuoto
Gruyere arba panašaus pusiau kieto sūrio, pvz. čederio
Gaminimas:
1.
Apskrudusiam suflė su minkštesniu viduriu įkaitinkite orkaitę
iki 200°C. Jei norite tolygiai
iškepusio suflė, įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Nuleiskite orkaitės groteles į žemiausią padėtį. Patepkite
suflė kepimo indelių vidų sviestu ir pabarstykite kietu tarkuotu sūriu kad
tolygiai pasiskirstytų. Paruoštus indelius padėkite į šaldytuvą.
2.
Mažame puode ant vidutinės kaitros išlydykite sviestą
(neleiskite paruduoti). Įdėkite miltus ir maišykite, kol pavirs pasta. Apie
minutę pakaitinkite nuolat maišydami. Toliau maišydami tolygiai supilkite
pieną, kad pagamintumėte vientisą bešamelio padažą be gumulų. Padažas iš
pradžių labai tirštas, bet supylus visą pieną suskystėja.
3.
Maišydami kaitinkite, kol bešamelio padažas užvirs ir šiek
tiek sutirštės. Sumažinkite kaitrą ir pavirinkite apie 3 min. Dosniai
pagardinkite druska ir pipirais. Supilkite bešamelio padažą į didelį karščiui
atsparų dubenį ir leiskite šiek tiek atvėsti.
4.
Jei naudojate, įmaišykite Dižono garstyčias ir kajeno pipirus
arba aštrų padažą. Nuolat maišydami po vieną pridėkite kiaušinio trynius. Gerai
išmaišę atidėkite suflė pagrindą.
5.
Kitame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus su vynakmenio
kremu (jei jį naudojate).
6.
Į suflė pagrindą įdėkite 1/3 išplaktų baltymų ir gerai
išmaišykite, kol suflė pagrindas šiek tiek suskystės. Įmaišykite tarkuotą
Gruyere arba kitą sūrį. Silikono mentele švelniai įmaišykite į suflė tešlą
likusius plaktus baltymus, kad tik šiek tiek susimaišytų.
7.
Ištraukite iš šaldytuvo suflė kepimo indelius. Sudėkite
pagamintą suflė tešlą į indelius, tik ne iki viršaus (nes dar iškils kepant).
8.
Kepkite karštoje orkaitėje: skystesniam suflė - apie 30 min.
200°C temperatūroje, kietesniam suflė –
apie 35 min. 200°C temperatūroje, visiškai
iškepusiam suflė – 35-40 min. 190°C temperatūroje.
9.
Iškepusį suflė patiekite iš karto, kol nespėjo sukristi.
Pastabos:
Galima pamažinti miltų kiekį iki 24 g, tada suflė bus
šiek tiek lengvesnis.
Garstyčios ir aštrūs prieskoniai prideda subtilų
skonį, bet nėra būtini.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą