2025 m. gegužės 16 d., penktadienis



CHICAGO-STYLE GIARDINIERA


Ingredientai:

1 stiklinė smulkintų žiedinių kopūstų
1 morka, supjaustyta plonais griežinėliais
1 saliero stiebas, smulkintas
1 raudona paprika, supjaustyta juostelėmis
1–2 jalapeno pipirai (arba aštresni, jei mėgsti), supjaustyti
1/2 stiklinės pjaustytų žalių alyvuogių (nebūtina, bet labai rekomenduojama)
4–5 skiltelės česnako, smulkintos
2-3 v.š. druskos (naudoti pradinei fermentacijai)
Šaltas vanduo (tik pradžiai)

Aliejaus marinatas:

1 stiklinė alyvuogių aliejaus, acto pagal skonį
2 a.š. raudonėlio
1 a.š. džiovinto čiobrelio
1 a.š. čili dribsnių (arba pagal skonį)
1/2 a.š. juodųjų pipirų

Giardiniera, skanus itališkas pagardas, siekia savo ištakas XIX a. pabaigoje, kai italų imigrantai atsivežė savo kulinarines tradicijas į Jungtines Valstijas. Žodis „giardiniera“ italų kalboje reiškia „sodininkė moteris“, atspindėdamas daržovių pagrindu sukurtą produktą. Iš pradžių ji buvo gaminama kaip būdas išsaugoti daržovių perteklių. Paprastai giardiniera sudaro įvairių marinuotų daržovių mišinys, pavyzdžiui, paprikos, morkos, žiediniai kopūstai ir salierai, pagardinti actu, žolelėmis ir prieskoniais. Laikui bėgant atsirado regioninių variacijų, o viena garsiausių – Čikagos stiliaus giardiniera, pasižyminti aštriu skoniu dėl pridėtų aitriųjų paprikų. Šiandien giardiniera yra vertinama dėl savo rūgštaus, traškaus skonio ir universalumo, nes puikiai tinka prie sumuštinių, salotų, picų ir daugelio kitų patiekalų, įkūnydama turtingą italų–amerikiečių kulinarinį paveldą.

Gaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite susmulkintas daržoves ir pabarstykite druska. Užpilkite šaltu vandeniu ir, uždengę, dėkite į šaldytuvą bent 12-24 val. Vėliau nusausinkite ir nuplaukite daržoves, kad pašalintumėte sūrymą. Atidėkite į šalį.


Į atskirą dubenį sudėkite marinato prieskonius ir supilkite aliejų ir actą, viską gerai išplakite.
Supilkite šį mišinį į daržoves ir viską gerai išmaišykite.

Sudėkite daržoves į stiklainius, kad jos būtų pilnai padengtos marinatu. Laikykite šaldytuve bent 2 dienas prieš valgydami, kad skoniai susimaišytų. Dar geriau – savaitę! Išsilaiko apie 2–3 savaites.

Daugiau info:

https://www.atbbq.com/blogs/recipes/how-to-make-giardiniera?srsltid=AfmBOoobdCn7Pi2nz1Ps8agIJxDocEkCsf6rgaiX7vsWEe3uhZgf6bB6&amp%3BzCountry=LT&zCountry=LT

https://www.chilipeppermadness.com/recipes/giardiniera/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą