2025 m. rugsėjo 5 d., penktadienis

 

Makroud sausainiai

Makroud – tai Šiaurės Afrikos sausainiai, gaminami iš paskrudintos manų kruopų tešlos ir įdaryti datulių bei lazdyno riešutų įdaru.

Ingredientai

Datulių ir lazdyno riešutų įdarui:
3 puodeliai minkštų, be kauliukų datulių
1 ¼ puodelio lazdyno riešutų
1 v. š. cinamono
¼ a. š. druskos


Tešlai:
900 g manų kruopų
10 šaukštų miltų
1 puodelis žemės riešutų aliejaus (tinka ir kitų riešutų)
1 puodelis + 2-3 šaukštai vandens
1 v. š. cinamono
1 ¼ puodelio cukraus
½ a. š. druskos
½ a. š. kepimo miltelių

Medaus sirupui:
½ puodelio medaus
½ puodelio cukraus
1 puodelis vandens
1 a. š. apelsinų žiedų vandens

 Gaminimas

1. Lazdyno riešutus apskrudinkite keptuvėje retkarčiais pamaišydami, kol paruduos ir pasklis kvapnumas, apie 10 min. Sudėkite juos į virtuvinį rankšluostį, uždenkite ir palaikykite bent 1 min. Riešutus patrinkite rankšluosčiu, kad pašalintumėte odelę, ir visiškai atvėsinkite.

2. Sudėkite riešutus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite. Tuomet sudėkite datules, cinamoną ir druską ir sutrinkite iki vientisos masės. Išimkite masę, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą iki kol prireiks.

3. Paruoškite tešlą: į didelę keptuvę ant vidutinės ugnies suberkite manų kruopas, jas apskrudinkite (3-5 min). Nuimkite nuo ugnies ir supilkite į didelį dubenį.

4. Į dubenį suberkite miltus, aliejų, ½ puodelio vandens, cinamoną, cukrų, druską ir kepimo miltelius ir išmaišykite. Minkykite tešlą, kad ji susijungtų – ji turi būti drėgna, kad kepimo milteliai suaktyvėtų.

5. Pilkite likusį vandenį ir toliau minkykite tešlą kol ji taps minkšta ir vientisa. Suformuokite rutulį ir leiskite tešlai pailsėti uždengtai bent 2 valandas.

6. Išimkite datulių pastą iš šaldytuvo. Išimkite tešlą iš dubens ir padalinkite ją į 4 dalis. Lengvai pabarstykite kiekvieną pusę miltais ir iškočiokite į pailgus stačiakampius. Jei tešla įtrūksta, švelniai ją užglostykite, patepkite vandeniu. Datulių ir riešutų šdarą taip pat padalinkite į 4 dalis, trindami tarp delnų suformuokite „kirminą“ ir uždėkite ant tešlos. Apvyniokite teštą apie įdarą ir kiek suplokite (forma turėtų būti panaši kaip gaminant varškėtukus).

7. Tokią juostą pjaustykite įstrižai, kad gautumėte rombus. Tą patį pakartokite su likusiomis tešlos ir įdaro dalimis. Ant sausainių viršaus peiliu įspauskite dryželius.

8. Sudėkite sausainius į skardą su kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje ~30 min.

9. Kol sausainiai kepa, paruoškite medaus sirupą: virkite medų, cukrų ir vandenį kartu apie 20 minučių, kol pradės burbuliuoti ir sutirštės. Galiausiai į keptuvę įpilkite apelsinų žiedų vandens.

10. Sausainiams iškepus atsargiai, dviem šakutėmis ar virtuvinėmis žnyplėmis pamirkykite kiekvieną makroud sausainį sirupe apie 30 sekundžių. Išimkite, leiskite atvėsti ir patiekite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą