2014 m. vasario 7 d., penktadienis

MACARONS



Reikės: 
110 gr. baltymų (apie 3 vidutinio dydžio
baltymai)
100 gr. migdolų miltų (mes pirkome iš saldžių prieskonių skyriaus štai tokius, nors galima pasigaminti ir patiems)










190 gr. cukraus pudros 20 gr. cukraus
mažas žiupsnelis druskos 


Kremas Nr.1:

100 gr. juodojo šokolado
4 a.š. mėtinio sirupo. Pirkti radau gaiviųjų gėrimų skyriuje prie visų sirupų:














1 v.š. sviesto

Kremas Nr.2:
100 g. Mascarpone
Pagal skonį citrinos sulčių ir cukraus pudros

Migdolų miltus šiek tiek permalame su blenderiu (bet bus ne miltų konsistencija, o lipnoka masė). Sudedame į maltus migdolus cukraus pudrą ir dar kartą viską permalame blenderiu, kad abu produktai gerai susimaišytų - dabar jau turėtume gauti birią masę. Persijojame per sietelį, kad neliktų migdolų gabaliukų.

Mitas, kad baltymus reikia naudoti 24 val. pastovėjusius kambario temperatūroje. Ten, kur kepami Macarons pardavimui, to net neįmanoma būtų daryti dėl higieninių/sanitarinių sąlygų. Baltymus patariama laikyti kambario temp. dėl to, kad ACEIT lengviau išsiplaka. Bet, kad lengviau išsiplaktų tereikia įberti žiupsnelį druskos, na ir gerai būtų, kad kiaušiniai būtų ne ką tik iš šaldytuvo, bet kambario temperatūros. Na, o tuomet jau plakite kaip norite, bet aš plakiau rankiniu “senobiniu” plakikliu, štai tokiu, nes man su juo geriausiai išsiplaka-taip, kad apvertus bliūdą baldymai neiškrenta.:













Jei norite spalvotų Macarons, tai spalvinti reikia dabar. Rašo, kad tinka tik sausi maistiniai dažai, bet kadangi sausų neradau pirkti, išbandėme su skystais ir viskas gavosi kuo puikiausiai. Svarbiausiai nepadauginti ;)
Toliau po šaukštą beriame cukrų ir plakame, kol nebelieka cukraus kristalų, tik tuomet beriame kitą šaukštą. Baltymus reikia išplakti labai standžiai, jų paviršius turi būti blizgantis, apvertus dubenį jie neturi iškristi ar keisti savo formos ar slysti sienele.

Beriame į baltymus turimą birų mišinį ir maišome "keldami" tešlą nuo dugno ir "uždengdami" ja viršų. Idealiausiai tam tinka plokščia mentelė, tokios neturėjau, tad specialiai Macaronsams pirkau. Štai tokią:














Maišyti reikia kuo trumpiau! LABAI SVARBU: Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad šaukšteliu jos uždėjus ant lėkštutės tešla labai lėtai slystų į šonus ir būsimo pyragaičio viršus taptų lygus, be kauburėlių. Jei konsistencija dar nėra tokia - pamaišome tešlą. Maišant ji skystėja. Bet vėlgi - labai svarbu tešlos nepermaišyti (!!!), nes išspausti Macarons'ai paprasčiausiai išskys į "blynus". 

Dar kažkur skaičiau, kad jei neišeina padaryti lygių, reikia įsipilti į dubenėlį vandens ir pašlapinus pirštą palyginti. Išbandžiau-jūs nebandykit-kai iškepa gaunasi labia negražūs, viršus visai kitoks nei tų, kurie natūraliai susiformuoja.

Ant kepimo popieriaus nusipiešiame apie 3 cm. skersmens apskritimus. (Aš nepiešiau J , bet čia-up to you). Tešlą dedame į konditerinį maišelį ir be jokio angalio ant nusipieštų apskritimų spaudžiame pyragaičius. Paliekame juos 60 min. kambario temperatūroje, kad apdžiūtų. Tai labai svarbu, nes teigiama, kad nuo jų džiūvimo laiko priklauso "sijonėlių" formavimasis. Ir ne tikkepant iš karto, nepalaikius, jie labia suskilinėja.

Kepame iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 14 min. Tačiau reikia atsižvelgti į savo orkaitės ypatumus. Iškeptus visiškai atvėsiname!

Kremas Nr.1. Šokoladą ištirpiname su sviestu, supilame sirupą. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti taip, kol kremas nebėgs iš suklijuotų pyragaičių. 

Kremas Nr.2. Mascarpone išplakame su citrinos sultimis ir cukraus pudra, galima įdėti maistinių dažų. Pertepame Macarons.

Prieš valgant rekomenduojama Macaron'sus bent dieną palaikyti šaldytuve, o išėmus iš šaldytuvo valandą palaikyti kambario temperatūroje. Tikra tiesa, rekomenduoju šiuo patarimu pasinaudoti!  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą