Reikės:
300 g šparaginių pupelių (french beans)
75 ml alyvuogių aliejaus
1 didelio svogūno, stambiai supjaustyto
druskos ir pipirų
1 česnako skiltelės
300 g šitaki (shiitake) grybų, supjaustytų skiltelėmis
1 a.š. šviežiai sutarkuoto muskato riešuto
1 a.š. šviežiai sumaltų juodųjų pipirų
½ ryšelio daržinio builio (chervil) arba petražolių
Vidutinio dydžio puode užvirti nesūdyto vandens, sudėti pupeles ir pavirti 4 min. Išimti iš puodo, nusausinti ir palikti nudžiūti.
2 š. aliejaus įpilti į keptuvę, sudėti svogūnus ir ½ a.š. druskos, pakepti ant stiprios ugnies apie 1 min. nuolat maišant. Sumažinti ugnį ir pakepti dar apie 5 min. karts nuo karto pamaišant kol bus norimos spalvos ir skonio. Sudėti likusį aliejų, česnaką, grybus, muskatą ir pipirus. Kepti ant vidutinės ugnies apie 4 min., kol grybai pageltonuos. Nuimti nuo ugnies ir sumaišyti su pupelėmis. Patiekti šiltas ar kambario temperatūros, papuošti žolelėmis.
Prieš keletą mėnesių net nebūčiau sugebėjusi dešrelių puode išvirti (nors ir viskas ten taip paprasta atrodo). Tačiau spaudžiama kitų draugių ir draugų (draugai ypač spaudė), kad taip ir liksiu vieniša su savo katėmis, jei neišmoksiu gaminti. Augau tokioje šeimoje, kurioje gaminti neteko ir poreikio tam nebuvo. Išsikėlusi iš tėvų ir išvykusi studijuoti supratau, kad nemoku nei dešrelių išvirti, nei kiaušinio iškepti, net karštų sumuštinių pasigaminti nemokėjau (specialios kepyklės neturėjau, o orkaitėje nežinojau nei kiek laipsnių statyti, nei kiek laiko kepti). Bendrai tariant - košmaras. Būtent dėl šios priežasties draugai gimimo dienos proga man padovanojo galimybę pasirinkti vieną iš šių dovanų kuponų https://www.laisvalaikiodovanos.lt/dovanos-pagal-kategorija/kulinarijos-kursai . Pirmas jausmas gavus šią dovaną buvo toks, kad jaučiausi įžeista, pažeminta, kad iš manęs šaiposi. Bet, žinoma, to neparodžiau. Po to, nuslūgus pirmosioms emocijoms ir apgalvojus giliau supratau, kad vis gi tai apgalvota dovana, nes man tikrai laikas išmokti. Ir pinigų galiausiai sutaupysiu (valgau kavinėse, restoranuose, užkandinėse, pagamintą maistą perku parduotuvėse ir šildausi jį mikrobangėje), o ir papildomų kilogramų pavyks atsisakyti, kai valgysiu savo gamintą maistą su pasirinktu norimu kiekiu riebalų (o gal iš vis be jų). Tad nukeliavau į tuos kursus ir išbandžiau savo jėgas prie vyryklės ir puodų. Žinote, kartais sakoma, kad nežinai, kur esi geras, kol nepabandai tų veiklų. Ir žinote, aš esu labai gera maisto gamininme. Wow. Man tiek daug visko atsiskleidė, kai pamėginau, man parodė viską, papasakojo. Dabar pati gaminu, miksuoju, kuriu, improvizuoju. Ir šį patiekalą pasigaminau be jokių problemų. Dar jį adaptavau pagal save ir skaniai parengiau vakarienę savo draugams. Būtumėt matę jų veidus, kai pakviečiau pavakarieniauti pas mane namie MANO gamintos vakarienės :D
AtsakytiPanaikinti