Esama įvairių to paties recepto variacijų,
visų jų pagrindas – kiaušinio baltymo panaudojimas sultiniui išvalyti. Čia
pateikiama Julia Childs versija.
Ingredientai
(iš jų pagaminama apie 0,7 l išvalyto sultinio):
1
l šalto sultinio
Druska
ir pipirai
2
kiaušinių baltymai
50-60
g lieso jautienos faršo (gali būti ir daugiau; istoriškai išvalytas sultinys
vertinamas kaip ypatingai prabangus patiekalas dėl to, kad mažam kiekiui
sultinio sunaudojama daug mėsos; kai kurie receptai numato net iki 500 g faršo
gaminant 250 ml sultinio)
30
g kapotų svogūnų arba porų laiškų
2
valgomieji šaukštai kapotų petražolių
Kituose
variantuose taip pat siūloma dėti: pjaustytų morkų, pomidorų, įvairių žolelių
Nuo sultinio kruopščiai nugriebiami
riebalai, jis pagardinamas druska ir pipirais. Apie 0,2 l sultinio išplakama
kartu su kiaušinių baltymais, po to sudedami likę ingredientai. Likusi sultinio
dalis užverdama. Tuomet nuolat plakant mišinį į jį plona srovele supilamas
karštas sultinys. Visa masė supilama į puodą ir verdama ant lėtos ugnies. Kol
sultinys iš naujo pradeda virti, jį reikia nuolat maišyti, kad kiaušinių
baltymai nuolat judėtų. Kai tik prasideda virimas (švelnus burbuliavimas – simmering), nustojama maišyti. Kiaušinių
baltymai iškyla į paviršių. Puodas švelniai patraukiamas taip, kad vienoje
pusėje tik vos burbuliuoja. Po 5 min puodas švelniai pasukamas ketvirtį rato.
Dar po 5 min pasukama dar kartą ir paskutinį kartą – dar po 5 min (kiekvienas
puodo ketvirtis paverda karščiau po 5 min).
Baigus virti, kiaurapuodis išklojamas
švariu drėgnu medvilniniu audiniu ar marle keliais sluoksniais. Kiaurapuodis
dedamas virš puodo ar dubens taip, kad baigus pilti skystis nesemtų kiaurapuodžio
dugno. Samčiu sultinys labai švelniai pilamas į kiaurapuodį, kiek įmanoma
mažiau judinant kiaušinių baltymus. Išvalytas sultinys išsifiltruos į dubenį ar
puodą, o kiaušinių tryniai ir kiti tirščiai liks kiaurapuodyje. Baigę pilti
leiskite sultiniui netrukdomai filtruotis 5 min. Pabaigai į išvalytą sultinį
galima įmaišyti šiek tiek (apie 0,06 l) madeiros, porto, chereso ar brendžio.
Išvalytas sultinys paprastai patiekiamas
labai karštas, dažniausiai puodeliuose. Esama variacijų, kurios patiekiamos
šaltos – beveik drebučių pavidalu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą