2019 m. lapkričio 29 d., penktadienis

TORTAS DAINAVA

Reikės:
3 didelių kiaušinių baltymai
90g cukrus
90g cukraus pudros
50g skrudintų lazdynų riešutų (susmulkinti)
15g miltų
Iš šio kiekio išeina trys 16cm-20cm skersmens morengo lakštai. Jei norite 25cm-28cm tai iš to kiekio išeis
vienas morenginis lakštas.

Kremui:
2 kiaušinių trynių
70g cukraus pudros
200g sviesto
60ml pieno
25g juodojo šokolado


Pirmiausia atskiriame baltymus nuo trynių. Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą indą supilkite kiaušinių baltymus (kambario temperatūros) ir plakite juos tol, kol baltymai virs akytomis putomis. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nesustodami plakti. Plakimo pabaigoje, kai jau bus įplaktas visas cukrus, dar paplakite apie 3 minutes, kad baltymų masė būtų balta, žvilganti ir kieta. Miltus,cukraus pudrą ir skrudintus riešutus sumaišome su išplaktais baltymais. Ant kepimo popieriaus formuokite morengo lakštus. Kepkite iki 150 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2val. 30 minučių. Iškepę lakštai turi gautis lengvi, baltos arba labai šviesiai rusvos spalvos bei lengvai nusiimti nuo kepimo popieriaus. Jų apačia turi būti kieta. Išėmę iš orkaitės morengus palikite atvėsti ant grotelių. Kad torto šonai būtų lygūs, atvėsusių morengų kraštus šiek tiek apipjauname. Ant jų viršaus uždėjus kepimo formą arba lėkštę ir aštriu peiliu nupjauname išsikišusius kraštus.

Kremui kiaušinio trynius suplakite su cukraus pudra. Įkaitinkite pieną ir plona srovele nuolat plakdami pilkite jį į kiaušinių ir cukraus masę. Tada masę supilkite į prikaistuvį ir kaitinkite, nuolat maišydami ant nedidelės ugnies kol masė sutirštės. Kai truputi atvės sudėti šokoladą ir išmaišyti iki vientisos masės. Palikite atvėsti. Kambario temperatūros sviestą išplakti iki purumo. Supilkite atvėsusią pieno, kiaušinio ir šokolado masę ir išmaišykite.

Morengo lakštus pertepkite kremu ir aptepkite torto šonus. Tada tortą puoškite riešutais, šokoladu ar kuo tik norisi. Paruoštą tortą prieš tiekiant reikėtų palaikyti 4-6 val. šaldytuve (galima ir per naktį).

Receptas iš laidos „Beatos virtuvė“  https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013715187/beatos-virtuve-66-laida  Kaip jį gaminti, parodė profesionalus šefas Jaroslavas Orševskis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą