2023 m. sausio 27 d., penktadienis

BULVIŲ GRATINAS (Gratin dauphinois)

Šis patiekalas yra garnyras.
 
Dideliam kepimo indui prireiks:
3 kg bulvių, 
1 l grietinėlės
1 l pieno
100 g tarkuoto sūrio
1 česnako skiltelės
nedidelio gabaliuko sviesto
druskos, pipirų, muskato riešuto pagal skonį

Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais (1–2 mm storio, kiek įmanoma vienodžiau, kad kepimas būtų tolygus). Supjaustę bulves jų neplaukite ir nesausinkite, nes taip nebeliks krakmolo. 

Kepimo indą ištrinkite česnaku, po to sviestu. Paskleiskite bulvių sluoksnį, aptepkite jas grietinėle, pabarstykite druska, pipirais, muskatu. Kartokite tol, kol baigsis bulvės. Galiausiai pilkite pieną - jis bulves turi pilnai apsemti, tad koreguokite jo kiekį pagal tai. Ant viršaus užberkite tarkuotą sūrį (nebūtina).

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje mažiausiai 90 minučių - ar bulvės iškepusios patikrinkite šakute. Išjungus orkaitę, palikite gratiną pastovėti - taip skysčiai geriau susigers.

Alternatyvus receptas: supjaustykite bulves ir išvirkite jas verdančiame piene. Tada dėkite jas į kepimo indą pagal aukščiau nurodytą instrukciją, o likusį nuo virimo pieną panaudokite joms užpilti. Šiame piene bus likęs visas krakmolas. Tuomet dėkite į orkaitę 30 min.  

Skaniausias gratinas, kaip lazanija, yra po kelių valandų ar pašildytas orkaitėje kitą dieną.  

Jei norisi liesesnės alternatyvos, nepilkite grietinėlės.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą